Online zelfbehandelingstherapie voor getraumatiseerde vluchtelingen vergroot hun veerkracht

Array

Ontwikkeling van de Trauma Herstel Begrijpende Zelfhulp Therapie (TRUST)


Digitale psychosociale zelfhulpondersteuning via mobiele telefoons en aangepast aan de persoon door middel van datatechniek, verlicht trauma’s van vluchtelingen en draagt bij aan grotere sociaaleconomische weerbaarheid. De therapie is effectiever dan ondersteuning in levensonderhoud. Promovenda Selam Kidane bestudeerde honderden gevallen van Eritrese en Ugandese vluchtelingen in deze landen. En tevens de resultaten na behandeling door een online programma met de naam Trust (Trauma Recovery Understanding Self-Help Therapy), dat zij ontwikkelde.


Uit de studie blijkt dat de behandeling TRUST, ontworpen als een goedkope zelfhulpinterventie, grote invloed heeft op hun sociaaleconomische veerkracht. Het heeft meer effect dan sociale bescherming in de vorm van geldoverdrachten, steun in natura of steun in het levensonderhoud. De achtergrond van de studie zijn de zeer grote, levensbedreigende risico’s die sommige vluchtelingen nemen tijdens hun zoektocht naar een veilige plaats. Hoge niveaus van traumatische stress kunnen een factor zijn die beslissingen van vluchtelingen beïnvloeden. Zij leiden ertoe dat mensen overgevoelig worden voor de aanwezigheid van risico en gevaar en overreageren. 


Onbeschikbaarheid van gezondheidswerkers

Bij de therapie is rekening gehouden met omgevingsfactoren en werd gebruik gemaakt van de beschikbare communicatiekanalen, mobiele telefoons. Het gebruik van deze communicatiekanalen was bedoeld om de onbeschikbaarheid van hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg te ondervangen. Gebaseerd op technieken uit Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), werd TRUST ontworpen met het doel zelfhulpondersteuning te bieden. 
Voor sterk getraumatiserde vluchtelingen groepen, die verblijven in omgevingen waar weinig of geen steun voorhanden is, is deze behandeling zeer doeltreffend en kan zonder veel kosten in afgelegen gebieden worden toegepast.

Bron: Tilburg University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen