Forse prijsverschillen zorgverzekeringspremies 2022

Array

De zorgverzekeringspremies voor 2022 zijn bekend. De trend van grote premieverschillen tussen de zorgverzekeringen is opnieuw duidelijk zichtbaar. Maar naast de premieverschillen lopen ook de premiestijgingen fors uiteen, met aan kop de Ditzo Combinatiepolis, die maar liefst 162,60 euro per jaar duurder wordt. Gemiddeld stijgen de premies volgend jaar met 47,55 euro blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Omdat de premieverschillen tot honderden euro’s per jaar kunnen oplopen, is het verstandig om juist nu de huidige zorgverzekering nog eens goed onder de loep te nemen. Heb je alleen een basisverzekering dan is het goed om te weten dat de dekking bij alle verzekeraars gelijk is. 

Impact corona op zorgpremie minder zwaar dan verwacht 

“Aan het begin van de coronacrisis vreesden veel experts dat de impact op de zorgpremie fors zou zijn. Maar het blijkt dat de extra kosten van corona deels worden gecompenseerd door uitgestelde zorg. Ook zijn de coronakosten deels gecompenseerd door de overheid waardoor ze voor de verzekeraars meevallen”, zegt Bas Knopperts zorgexpert bij Independer.

Stijging premies 

Toch stijgt de zorgpremie voor de basisverzekering gemiddeld met 47,55 euro per jaar. Bij een flinke stijger als de Ditzo Combinatie is het zelfs 162,60 euro op jaarbasis. De restitutiepolis van a.s.r. is met 152,90 euro per maand de duurste verzekering. Er zijn ook een paar verzekeringen waarvan de premie is gedaald. De hoogste daler is Zorg en Zekerheid ZorgGemakPolis die wordt ruim 50 euro per jaar goedkoper. De goedkoopste zorgverzekering is de natura (budget) polis van ZieZo van Zilveren Kruis. Deze kost 108,25 euro per maand. Met een natura (budget) polis kun je overigens bij een beperkt aantal zorgverleners terecht

Kiezen voor een minder bekend merk loont 

De grote vier zorgverzekeraars in Nederland bieden hun zorgverzekeringen onder verschillende merken aan. Tussen deze bekende en minder bekende merken zit prijsverschil. “Dat wordt bijvoorbeeld veroorzaakt omdat het klantcontact bij een minder bekend merk helemaal online plaatsvindt. Dat premieverschil tussen die merken kan op jaarbasis flink oplopen”, aldus Independer zorgexpert Bas Knopperts. Voorbeeld: een stel dat overstapt van een basisverzekering van een bekend merk naar een minder bekend merk kan tot 483 euro besparen. De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is overal hetzelfde. Dus wat betreft de dekking ga je er niet op achteruit. Heb je een gezin? Dan kun je volgend jaar dus honderden euro’s duurder uit zijn, zonder dat je beter bent verzekerd.


 
3 tips om extra te besparen op je zorgpremie 

  1. Kijk eens verder dan je collectieve basisverzekering. Bijna twee derde van Nederland is collectief verzekerd, bijvoorbeeld via de werkgever. Je krijgt hierbij maximaal 5% collectiviteitskorting op je basisverzekering. Klinkt goed maar verzekeraars geven vaak alleen collectiviteitskorting op hun duurdere basisverzekeringen. In de meeste gevallen is er een andere zorgverzekering te vinden die tóch goedkoper is, bijvoorbeeld bij een minder bekend merk.  Zonde om jaren te blijven hangen in een duurdere collectieve zorgverzekering terwijl je dekking hetzelfde is bij een ander minder duur merk.
  2. Heb je die aanvullende verzekering echt nodig?  Probeer deze vraag eens rationeel te benaderen: heb je een tandartsverzekering, maar ga je elk jaar alleen controle? Dan ben je meer geld kwijt aan premie dan wanneer je zelf voor de controles zou betalen. Misschien niet nodig die verzekering. En na een aantal jaar zonder tandartsverzekering heb je dat eventuele gaatje dat gevuld moet worden er makkelijk uit. Ben je bang dat je toch verrast wordt met een dure behandeling? Zet dan maandelijks het premiebedrag op een spaarrekening. Heb je altijd geld achter de hand voor noodgevallen. 
  3. Betaal in één keer voor een heel jaar. Heb je spaargeld of een ruim budget? Betaal je premie voor het hele jaar in één keer. Dan krijg je korting. Vaak gaat het om een paar tientjes, maar het is toch mooi meegenomen. Zeker nu de rente extreem laag is, is dat extra interessant. Want de korting op je zorgpremie is waarschijnlijk hoger dan de rente op je spaarrekening.

Met deze embed code kun je die widget in je artikel verwerken. Voeg de code toe als HTML en dan moet het lukken. 

<script id=”infogram_0_c74a38d4-9541-4490-b0ab-ce99d9126511″ title=”Zorgpremies 2022″ src=”https://e.infogram.com/js/dist/embed.js?7ti” type=”text/javascript”></script><span style=”font-family: helvetica; font-size: 14px;”>

Noot voor de redactie
Independer is het grootste digitale vergelijkings- en adviesplatform van Nederland voor verzekeringen, bancaire producten, hypotheken en energie. Het maakt kleine en grote financiële beslissingen inzichtelijk en begrijpelijk, zodat consumenten in staat worden gesteld om zelf te kiezen. De website wordt 20 miljoen keer per jaar bezocht en er worden jaarlijks zo’n 6 miljoen vergelijkingen gedaan. Het bedrijf zetelt in Hilversum en heeft ruim 350 medewerkers. Independer is onderdeel van DPG Media.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen