Atherosclerotische plaques belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten

Atherosclerotische plaques (aderverkalkingen) zijn een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Ze kunnen uiteindelijk leiden tot een hartinfarct, een beroerte of vernauwde of afgesloten aders. De afgelopen decennia werden we ons bewust van de risico’s op hart- en vaatziekten, en is er meer aandacht gekomen voor preventie. Het aanpassen van de levensstijl en het nemen van statines zijn manieren om hart- en vaatziekten te voorkomen. Statines zijn cholesterolverlagende medicijnen die groei moeten voorkomen van de atherosclerotische plaques. Echter, waar atherosclerose voorheen werd gezien als een proces dat wordt gedomineerd door vetten, is nu de focus verschoven naar de rol van het immuunsysteem bij het ontstaan en het voortschrijden van atherosclerose.

Door het ontwikkelen van nieuwe imaging protocollen kun je de rol van het immuunsysteem beter in kaart brengen, zodat je het ziekteproces beter begrijpt en nieuwe therapieën kunt ontwikkelen die zich richten op ontstekingsprocessen in de plaque. Een van de beeldvormende technieken is de innovatieve PET/MR-imaging, waarmee je de samenstelling, grootte en activiteit van specifieke ontstekingsprocessen in de plaque kunt karakteriseren. Met behulp van nanodeeltjes, dit zijn zeer kleine deeltjes, die radioactief worden gelabeld, kan de activiteit van specifieke ontstekingscellen in beeld worden gebracht. Senders ontwikkelde ook andere nanodeeltjes waar je een ontstekingsremmend medicijn in kunt stoppen, zogenaamde nanoimmunotherapie. Deze therapie kan de ontsteking in de atherosclerotische plaque afremmen en de kans op een hartinfarct of beroerte kleiner maken. Vervolgens kunnen de nieuwe imagingtechnieken worden ingezet om bij te dragen aan tussentijdse beoordelingen bij de ontwikkeling van nieuwe nano-immunotherapieën.

Promotie (UvA), 14:00 u, Aula
Max Senders: Precision imaging and nanoimmunotherapy for inflammatory atherosclerosis


Link naar proefschrift

Bron: AmsterdamUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen