‘Iedereen kan leren reanimeren’

Het is fantastisch om te lezen dat in Nederland nu overal een slachtoffer binnen zes minuten gereanimeerd worden. Het Rode Kruis onderkent het belang van het uitgebreide netwerk van burgerhulpverleners hiervoor. Bovendien vindt driekwart van de reanimaties plaats in een thuissituatie.

Hogere overlevingskans

Juist door de inzet van de burgerhulpverlener zien we de laatste jaren de overlevingskans hoger worden. Deze is nu rond de 25% en in vergelijking met de rest van Europa erg hoog. Goed om daarbij te vermelden is dat wij hierbij ook goede neurologische uitkomsten ziet. Diegene die het lef heeft om te starten met reanimeren, maar ook de snelle komst van de AED, bepaald mede de overlevingskans.

Drempels weg

Want iedereen kan (leren) reanimeren. Een reanimatiecursus is namelijk vooral bedoeld om te werken aan het zelfvertrouwen. We zien soms dat er bij omstanders bepaalde drempels zijn om iets te doen (het zgn. ‘bystander effect’). Dit zijn onbewuste drempels. Zo kan het voorkomen dat diverse mensen kijken maar niks doen. Die onbewuste drempels van de omstanders zijn bijvoorbeeld dat ze bang zijn om het verkeerd te doen, angst om besmet te raken, een ander doet het wel, ze ‘bevriezen’ etc. Juist een reanimatiecursus is gericht op het bevorderen van het zelfvertrouwen om deze drempels weg te nemen! Het is daarom van groot belang dat zo veel mogelijk mensen een reanimatiecursus gaan volgen.

Aanleiding: Uniek in de wereld: reanimatie bij ons overal binnen zes minuten | RTL Nieuws

Vincent Peters, Beleidsadviseur Medisch, Het Nederlandse Rode Kruis.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen