UMCG lanceert centraal kwaliteitsdashboard voor medische vervolgopleidingen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen neemt als eerste opleidingskliniek een centraal kwaliteitsdashboard in gebruik voor het ondersteunen van de continue verbetering van de medische vervolgopleidingen.

Het dashboard biedt opleiders handvatten om ontwikkelpunten bij te houden en helpt de Centrale Opleidingscommissie (COC) haar verantwoordelijkheid voor het bewaken van de kwaliteit uit te oefenen. De innovatie is op 8 december j.l. onder grote belangstelling gepresenteerd op het MMV-congres Opleiden: brug naar de toekomst.

Opleidingen stimuleren van elkaar te leren

Met het kwaliteitsdashboard wil het UMCG de kwaliteitscyclus van de medische vervolgopleidingen in het ziekenhuis beter structureren. “Opleiders zien het belang van continue verbetering, maar het structureel bijhouden hiervan wordt op verschillende manieren gedaan en kan als belastend worden ervaren. Door elke opleiding een eigen dossier te geven in een centraal kwaliteitsdashboard, krijgt de opleiding de handvatten om de kwaliteitscyclus laagdrempelig bij te houden en de inzichten om actie te ondernemen wanneer nodig”, zegt Jaap Tulleken, COC-voorzitter in het UMCG. “Daarnaast biedt het voordelen voor de COC als geheel, omdat in één oogopslag te zien is wat positieve- en ontwikkelpunten zijn per opleiding. Opleidingen worden zo gestimuleerd om van elkaars best practices te leren.”

Het kwaliteitsdashboard hanteert een Plan, Do, Check, Act-cyclus en is inhoudelijk gebaseerd op het Kwaliteitskader van de Federatie Medisch Specialisten dat eerder dit jaar werd gepubliceerd. In het eigen kwaliteitsdossier kan elke opleiding meerdere personen betrekken om verantwoordelijkheden te verdelen of om een visitatiecommissie (tijdelijk) inzage te verlenen.

De omgeving is ook in te zetten in OOR-verband. Zo kan informatie tussen verschillende opleidingen in de regio gedeeld worden en kan het dossier worden ingezet voor het regionaal visiteren dat steeds meer wordt toegepast.

Het kwaliteitsdashboard is ontwikkeld in cocreatie met het bedrijf Reconcept, dat voor 14 landelijke vervolgopleidingen ook het digitale portfolio faciliteert. Ook andere ziekenhuizen kunnen sinds kort gebruikmaken van de omgeving. Het kwaliteitsdashboard is overigens te gebruiken door alle opleidingen en is niet afhankelijk van het opleidingsportfolio.

Meer informatie en een aantal demonstratievideo’s is te vinden op de website: https://www.reconcept.nl/products/kwaliteitscyclus-screencasts/.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen