Hansje Heller: Stemmingsstoornissen in de zwangerschap

Array

Niet alleen de aanstaande moeder lijdt onder angst en depressie tijdens de zwangerschap, maar ook het (ongeboren) kind. Heller onderzocht hoe angst en depressie bij zwangere vrouwen op tijd te herkennen is, bij zowel autochtone vrouwen als bij vrouwen met een migratieachtergrond. Ook onderzocht ze hoe deze klachten het best te behandelen zijn. Heller concludeert onder andere dat er meer aandacht moet zijn voor depressie en angst tijdens de zwangerschap, vooral bij vrouwen met een migratieachtergrond. Dat kan bijvoorbeeld door screening en door betere opleiding van zorgverleners.

Ook concludeert Heller dat het nodig is om verder te zoeken naar online behandelingen voor vrouwen met deze klachten omdat zij vaak geen behandeling willen omdat ze zich schamen of vanwege tijd- en energiegebrek. Ten slotte stelt Heller dat het onduidelijk is of een veronderstelde bijwerking van antidepressiva daadwerkelijk het gevolg is van de medicatie of van de onderliggende aandoening.

Kinderen van moeders die depressief en/of angstig waren tijdens de zwangerschap, hebben vaak al bij de geboorte een achterstand. Ze worden vaker te vroeg geboren, zijn lichter en hebben vaker ontwikkelings- en gedragsproblemen. Vrouwen met een angststoornis of een depressie tijdens de zwangerschap hebben één tot vier keer meer kans op een depressie na de bevalling. Dit kan bij de kinderen leiden tot hechtingsstoornissen die weer kunnen leiden tot psychische stoornissen, zoals depressie en verslaving. Maatschappelijk gezien leiden deze stoornissen en problemen tot hogere ziektekosten, verminderde arbeidsparticipatie en andere maatschappelijke problemen, zoals overlast ten gevolge van verslaving.
Link naar proefschrift

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen