Ruim 5 miljoen voor uniek Nederlands platform voor gen- en celtherapie

Array

Het UMCG is onderdeel van een nieuwe nationale infrastructuur, DARE-NL, dat een subsidie van €5,3 miljoen heeft ontvangen van KWF Kankerbestrijding. UMCG onderzoeker prof. dr. Edwin Bremer is één van de initiatiefnemers van dit project. Het doel van DARE-NL is de beschikbaarheid van celtherapie en gentherapie te verbeteren zodat meer patiënten toegang krijgen tot innovatieve behandelingen. De afdeling Hematologie in het UMCG is hierin de kartrekker voor het opzetten van een centraal platform voor biologische grondstoffen.

Celtherapie is een behandeling met levende lichaamscellen. Meestal zijn dat cellen van het afweersysteem van de patiënt zelf. Deze afweercellen worden uit het bloed gehaald en moleculair bewerkt zodat ze kankercellen beter kunnen herkennen en vernietigen. Daarna krijgt de patiënt de bewerkte cellen per infuus weer toegediend. Van gentherapie is sprake als ook het DNA van de afweercellen wordt aangepast. Een belangrijk voorbeeld hiervan is zogeheten CAR-T therapie, een revolutionaire behandeling met afweercellen die al toegepast wordt voor patiënten met B cel lymfomen.

Weinig cel- en gentherapieën bereiken patiënt

Celtherapie en gentherapie zijn veelbelovende behandelingen. Veel patiënten zijn na behandeling voor een langere tijd ziektevrij; sommige mensen genezen zelfs helemaal. Vooral voor patiënten die niet veel behandelopties hebben, kunnen deze therapieën een nieuw perspectief bieden. Ondanks deze grote belofte zijn er op dit moment niet veel cel- en gentherapieën voor patiënten beschikbaar in Nederland.

Een nationale infrastructuur om  de beschikbaarheid cel- en gentherapie te verhogen

Het nieuwe nationale platform DARE-NL gaat hier verandering in brengen en brengt alle kennis en kunde op het gebied van cel- en gentherapie in Nederlandse centra samen in één nationale infrastructuur. DARE-NL heeft tot doel om cel- en gentherapie ontwikkeling te versnellen zodat patiënten hier snel gebruik van kunnen maken. Hiertoe zetten onderzoekers in op het ontwikkelen van een kennisnetwerk voor cel- en gentherapie; een centraal platform voor biologische grondstoffen en technologieën; en een platform voor toepassing van cel- en gentherapie en blijvende beschikbaarheid voor patiënten. 

Een centraal platform voor biologische grondstoffen en technologieën

De afdeling Hematologie van het UMCG speelt binnen DARE-NL een belangrijke rol in het opzetten van een centraal platform voor biologische grondstoffen en technologieën voor academische centra. In dit platform wordt onder meer ingezet op de ontwikkeling van virale vectoren voor  de nieuwe generatie cel- en gentherapieën. Hiermee zal de productie en klinische toepassing van dergelijke revolutionaire therapieën, onder andere CAR-T therapie, in academische centra worden versneld. In het UMCG werkt de afdeling Hematologie hiertoe samen met de apotheek om zelf CAR T-cellen voor de behandeling van lymfklierkanker te maken.

Een team met grote ambities

Het projectteam van DARE-NL bestaat uit gerenommeerde onderzoekers uit alle acht universitair medische centra, het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie, het Antoni van Leeuwenhoek en Sanquin Research. Initiatiefnemers voor DARE-NL zijn, naast UMCG onderzoeker prof. dr. Edwin Bremer, dr. Inge Jedema, Hoofd Translationele Celtherapie, Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek; dr. Harry Dolstra, immunoloog bij het laboratorium voor hematologie-afdeling laboratoriumgeneeskunde van het Radboudumc; en tumorimmunoloog dr. Trudy Straetemans van het UMC Utrecht. 

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen