Onderzoek naar gepersonaliseerde okselbehandeling van borstkanker met lymfeklieruitzaaiingen

x

Als er sprake is van uitzaaiingen van borstkanker naar lymfeklieren in de oksel worden voorafgaand aan operatief verwijderen hiervan uitgebreide beeldvormende onderzoeken verricht en tumorkenmerken bepaald. Met in Maastricht UMC+ opgezet onderzoek wordt beoogd helder te krijgen in hoeverre voorafgaand aan de operatie een nauwkeurige uitspraak gedaan kan worden over eventuele reactie op chemotherapie. Zodoende is er in de toekomst wellicht niet altijd meer een uitgebreide operatie aan de oksel vereist. Het KWF subsidieert het onderzoek met € 538.000,-

In Nederland wordt bij één op de zeven vrouwen een vorm van borstkanker vastgesteld gedurende haar leven. Als bij diagnose sprake is van een lymfeklieruitzaaiing in de oksel, dan heeft dit zowel gevolgen voor de behandeling als voor de prognose van de patiënte.  Momenteel bestaat de behandeling in het geval van een lymfeklieruitzaaiing in de oksel uit chemotherapie gevolgd door een operatie. Eerder onderzoek leert dat bij één op de drie patiënten na chemotherapie geen uitzaaiing meer in de oksel aanwezig is en worden de lymfeklieren ‘onnodig’ operatief verwijderd. Het probleem is dat de overbodige uitname van de klier pas achteraf in het laboratorium geconstateerd kan worden.

Okselkliertoilet


De operatie van de oksel bestond tot voor kort uit een uitgebreide verwijdering van alle lymfeklieren in de oksel (okselkliertoilet). Deze operatie gaat gepaard met veel bijkomende klachten, zoals bijvoorbeeld lymfeoedeem met als gevolg vochtophoping in de betreffende arm en bewegingsbeperking. Met nieuwe operatieprocedures kan veel selectiever geopereerd worden, maar vooralsnog is het niet mogelijk om voorafgaand aan deze operatie een nauwkeurige uitspraak te kunnen doen over de eventuele reactie van de lymfeklieruitzaaiing op chemotherapie. Het onderzoek is gericht op nauwkeurige diagnostiek over de status van de lymfeklieren voorafgaand aan de operatie. 

Studiesubsidie


Het onderzoeksproject waar KWF 538.000 euro subsidie aan heeft toegekend heeft als doel  te ontdekken of er middels beeldvormende onderzoeken (echografie, MRI en PET-CT) en tumorkenmerken voorafgaand aan de operatie een nauwkeurigere uitspraak kan worden gedaan over de lymfeklieruitzaaiing van een patiënte. Volgens onderzoeksleider en nucleair radioloog i.o. dr. Thiemo van Nijnatten kan daarmee in de toekomst beter bepaald worden of en in welke mate er een okseloperatie uitgevoerd moet worden bij deze patiënten.  “Zodoende draagt dit onderzoeksproject bij aan een verbeterde okselbehandeling op maat voor toekomstige patiënten.” gezondheidsnetwerk. Op weg naar een gezonder leven en een duurzame gezondheidszorg.”

Bron: Maastricht Universitair Medisch Centrum+
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen