Meer specialisatie per ziekenhuis leidt tot betere spreiding van zorg

Array

Ziekenhuisbestuurder Marc Kramer van het Amsterdam UMC adviseert minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers om van de acute zorg een nutsvoorziening te maken. Volgens Kramer kan dat worden bereikt als huisartsen, ambulancezorg en ziekenhuizen goed samenwerken.

Dit is een uitstekend voorstel. De acute zorg is zeker gebaat bij meer samenwerking en minder marktwerking. De planbare en reguliere zorg vraagt naast samenwerking juist om meer marktwerking. Daarbij is aandacht nodig voor de volgende punten:

Betere spreiding binnen regio’s

Ziekenhuizen en zelfstandige klinieken kunnen in overleg met hun zorgverzekeraars komen tot een betere spreiding van planbare ziekenhuiszorg binnen hun regio. Tijdens de coronapandemie is er door veel ziekenhuizen planbare zorg afgeschaald en uitgesteld. Door een heldere portfoliokeuze per ziekenhuis en een betere onderlinge afstemming kan ook tijdens een pandemie de reguliere of planbare zorg wel doorgang vinden. Helemaal als je daar de zelfstandige klinieken in Nederland bij betrekt. Keuzes maken is nodig. Niet elk ziekenhuis kan alle zorg blijven aanbieden.

Onderscheid tussen zorginfrastructuur en overige zorg

Er zou een onderscheid kunnen worden gemaakt in zorginfrastructuur en alle overige zorg:

  • Onder zorginfrastructuur valt dan de acute en complexe medisch specialistische zorg. Deze zorg zou bekostigd kunnen worden o.b.v. beschikbaarheid, specialisatie en geografie. Geen marktwerking meer, maar een eenduidige bekostiging;
  • Alle overige zorg, zoals electieve en chronische curatieve zorg zou geliberaliseerd kunnen worden. Geen winstklem meer, maar juist meer marktwerking en bekostiging door de zorgverzekeraars. De aanbieders die deze zorg van hoge kwaliteit kunnen leveren tegen lage kosten gaan het winnen. De tucht van de markt doet dan zijn werk.

Betere afspraken met zorgverzekeraars

  • Er zullen betere afspraken moeten worden gemaakt als het gaat om de landelijke en regionale regie voor de acute en complexe zorg, samen met de zorgverzekeraars;
  • De overige zorg is gebaat bij een level playing field. Alle gekwalificeerde zorgaanbieders werken samen aan kwalitatief hoogwaardige zorg binnen een regio.

Dit kan bereikt worden als ziekenhuizen, zelfstandige klinieken en zorgverzekeraars per regio intensief met elkaar in gesprek gaan over spreiding van curatieve planbare zorg.

Jan Willem Spijkman is Sector Banker Public & Healthcare bij ING Sector Banking.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen