Belangrijk om juist nu door te pakken als het om digitale zorg gaat

Alle zorgsectoren hebben in 2021 meer gebruik gemaakt van digitale zorg dan in 2019. Dat blijkt uit de nieuwe versie van de E-healthmonitor die in de eerste week van De Slimme Zorgestafette 2022 is gepubliceerd. Patiënten en zorgverleners zijn over het algemeen positief over deze ontwikkeling, maar lopen ook tegen problemen aan.

Het belangrijkste struikelblok is dat digitale zorg nog niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Het is vaak nog geen vast onderdeel van de zorg. Toepassingen waarmee de patiënt de eigen regie kan houden of vergroten, zoals telemonitoring en de Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO), worden nog maar weinig gebruikt. Ook is het voor zorgverleners en zorggebruikers niet altijd duidelijk hoe digitale zorg zinvol kan worden ingezet.

Om de toepassing van digitale zorg te vergroten en te verbeteren zijn veranderingen nodig in zorgprocessen, vaardigheden van zorggebruikers en zorgverleners en financiering. Het is belangrijk om juist nu door te pakken omdat de knelpunten die op de zorg afkomen bekend zijn. Dat betekent investeren in anders werken met inzet van digitale zorg en zo onze zorgprocessen anders en slimmer inrichten.

Henk Herman Nap is senior onderzoeker e-health bij Vilans.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen