Digitale therapie vermindert slapeloosheid en postpartum depressie bij zwangere vrouwen

Digitale therapie vermindert slapeloosheid en postpartum depressie bij zwangere vrouwen

38 procent van de zwangere vrouwen krijgt last van insomnie. Toch was er tot nu toe weinig onderzoek naar slapeloosheid tijdens de zwangerschap. De Slaapgeneeskunde Vereniging (SVNL) is dan ook verheugd de positieve uitkomsten te kunnen delen van een recent internationaal onderzoek: digitale cognitieve gedragstherapie vermindert de slapeloosheid bij zwangere vrouwen én de kans op een postnatale (postpartum) depressie. De behandeling helpt tot ongeveer 6 maanden na de bevalling.

Nog niet eerder werd zoveel onderzoek gedaan naar slapeloosheid bij zwangere vrouwen. Ook was niet voldoende bekend of een behandeling van slapeloosheid een postpartum depressie kan voorkomen. Opmerkelijk, omdat maar liefst 38 procent van de vrouwen slecht slaapt tijdens de zwangerschap, wat bovendien wordt geassocieerd met 30 procent meer risico op vroeggeboorte.

Onderzoek biedt positieve uitkomsten

Uit een recent internationaal onderzoek onder 280 vrouwen blijkt dat digitale gedragstherapie positieve effecten heeft. Het draagt bij aan het beter slapen en vermindert daardoor de kans op een postpartumdepressie en angst, tot zes maanden na de bevalling De SVNL brengt deze uitkomsten naar buiten omdat zij net zoals de onderzoekers enthousiast is over het voordeel van de therapie: een betere geestelijke gezondheid van vrouwen voor en na de bevalling.

Digitale gedragstherapie voor slapeloosheid

Online cognitieve gedragstherapie heeft meer effect op zwangere vrouwen omdat deze is geïndividualiseerd en ingaat op de oorzaken van slapeloosheid. Volgens de onderzoekers werkt deze therapiewijze goed omdat deelnemers hun eigen doelen kunnen stellen en aanbevelingen krijgen die aansluiten op hun slaappatroon. De therapie bestaat uit de gebruikelijke sessies, maar er is ook aandacht voor het bijhouden van een slaapdagboek, het stabiliseren van waaktijd, minder tijd in bed doorbrengen met woelen en draaien en prioriteit geven aan ontspanning voor het slapen. Omdat de gedragstherapie online is, kunnen veel vrouwen deelnemen zonder afhankelijk te zijn van het aantal beschikbare zorgprofessionals. Het is een schaalbare en betaalbare optie die werkt voor zwangere vrouwen én de zorg.

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.

Bron: SVNL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen