Meerderheid bevolking wil meer investering in voorbereiding toekomstige pandemie

Array

Nederland zou lessen moeten trekken uit de coronapandemie en zich beter moeten voorbereiden op toekomstige pandemieën. Dit is een van de belangrijkste conclusies van een recent onderzoek van Validators , uitgevoerd in opdracht van Cordaid.

Epidemische paraatheid is het vermogen om te voorkomen dat een virale uitbraak zich ontwikkelt tot een epidemie of erger: een pandemie. Zoals we zagen bij covid-19, spelen vaccins een cruciale rol bij het afwenden van een ramp in de gezondheidszorg.

Nederland was onvoldoende voorbereid

In lijn met de zorgen die de GGD al eerder heeft geuit , is 60% van de Nederlandse bevolking ook van mening dat hun land, maar ook rest van de internationale gemeenschap, onvoldoende voorbereid was om de coronapandemie het hoofd te bieden.

Meer dan 70% van de Nederlanders vindt dat vaccins cruciaal zijn bij het voorkomen en bestrijden van epidemieën en pandemieën en dat de Nederlandse overheid meer moet investeren in onderzoek naar en ontwikkeling van vaccins.

80% van de bevolking vindt dat Nederland zich beter moet voorbereiden op een mogelijke toekomstige pandemie.

Wereldwijd betere toegang tot gezondheidszorg

Gezondheid is een fundamenteel mensenrecht. Cordaid wil ervoor zorgen dat iedereen toegang heeft tot goede gezondheidszorg. Met publieksvoorlichting en acties om het beleid van de overheid te beïnvloeden, wil de organisatie bereiken dat Nederland weer 0,7% van het bruto nationaal inkomen gaat besteden aan ontwikkelingssamenwerking. 0,1% daarvan moet specifiek gaan naar het verbeteren van de mondiale gezondheidszorg.

In de tussentijd ondersteunt Cordaid het werk van instituten en wereldwijde gezondheidsinitiatieven zoals COVAX (COVID-19 Vaccines Global Access), Gavi (the Vaccine Alliance) en CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) om onze gemeenschappelijke missie te bereiken: goede gezondheidszorg voor iedereen.

Bron: Cordaid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen