Peiling: meer Nederlanders willen steun voor lage-inkomenslanden in gevecht tegen corona

Uit een recente representatieve peiling , in opdracht van ontwikkelingsorganisaties ONE en Cordaid, blijkt dat 73% van de Nederlanders landen wil helpen die zelf te weinig middelen hebben om het coronavirus te verslaan. Dit is een toename van 10% ten opzichte van begin vorig jaar.

Ondanks deze trend doet de regering juist steeds minder om het internationale doel te halen om ook in armere landen tenminste 70% van de bevolking te vaccineren voor medio 2022.

Vorig jaar voldeed de regering slechts aan 35% van de vastgestelde en afgesproken bijdrage aan het internationale samenwerkingsverband om dit doel te realiseren.

Dit jaar blijft de Nederlandse bijdrage zelfs steken op 20%, als gevolg van de aankondiging van het kabinet afgelopen week om hier geen extra budget voor uit te trekken.

Volgens de afspraak met de Wereldgezondheidsorganisatie zou de Nederlandse inleg 345 miljoen euro moeten zijn. Min de reeds bijgedragen 70 miljoen euro, blijft er een gat over van 275 miljoen euro. Nederland bungelt hierdoor qua bijdrage onderaan de lijst.

Nederlanders maken zich zorgen over vaccinatieongelijkheid

De keuze van het kabinet strookt niet met wat Nederlanders willen. Uit de peiling blijkt namelijk dat twee derde vindt dat we pas echt klaar zijn met corona als het virus in elk land ter wereld is verslagen. Daarbij wil driekwart dat alle landen eerlijke en gelijke toegang zouden moeten krijgen tot middelen en behandelingen tegen het coronavirus.

71% vindt het niet eerlijk dat vaccins, medicijnen, en behandelingen ongelijk verdeeld zijn over de wereld en dat veel landen daarvoor afhankelijk zijn van rijke landen. Ontwikkelingsorganisaties ONE en Cordaid noemen de opstelling van het kabinet dan ook “teleurstellend en onbegrijpelijk”.

“De Nederlandse regering moet zijn verantwoordelijkheid nemen en fors meer bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen corona”, zegt Bas Bijlsma van ONE. “Het is onwenselijk en onrechtvaardig dat in arme landen slechts 7% van de mensen volledig gevaccineerd is tegen corona, terwijl dat in rijke landen 73% is.”

Nu actie nodig om de pandemie overal te eindigen

Daarom roepen ONE en Cordaid Tweede Kamerleden op in actie te komen tijdens het debat hierover op 10 maart . Het coalitieakkoord biedt hier voldoende aanknopingspunten voor.

Paul van den Berg, politiek adviseur bij Cordaid: “De regering praat veel over de wereldwijde pandemiebestrijding, maar laat andere landen de hete kolen uit het vuur halen. We roepen Tweede Kamerleden op ervoor te zorgen dat de regering nu ook de daad bij het woord voegt.”

Groot draagvlak

Uit de peiling blijkt dat een ruime meerderheid extra investeringen steunt. Zij vinden dat Nederland naar draagkracht moet bijdragen aan de wereldwijde bestrijding van de coronapandemie (60%), dat de regering veel meer moet investeren in gezondheidssystemen in arme landen (60%) en dat de huidige inzet op internationale gezondheidszorg onvoldoende is (62%).

Maar liefst 78% vindt dat de strijd tegen corona niet ten koste mag gaan van de strijd tegen andere te voorkomen ziektes, zoals tuberculose, hiv/aids en malaria.

De opiniepeiling werd uitgevoerd door Validators in opdracht van de ONE Campaign en Cordaid. Het betreft een representatieve steekproef onder 700 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. De steekproef vond plaats tussen 25 februari en 4 maart 2022.

Bron: Cordaid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen