Geneesmiddeldosering op maat voor zwangere vrouwen

Drie kwart van de vrouwen in Nederland gebruikt wel eens een medicijn tijdens de zwangerschap, maar over de geschikte doseringen is weinig bekend. Onderzoek van het Radboudumc, MUMC+ en Lareb Moeders van Morgen moet daar verandering in gaan brengen.

Het lichaam van een zwangere vrouw verandert om de groei van haar ongeboren kind te ondersteunen. Deze veranderingen beïnvloeden ook de verwerking van geneesmiddelen in haar lichaam. Dit kan leiden tot een te hoge of juist te lage dosering van een geneesmiddel, mogelijk met nadelige gevolgen voor de gezondheid van de zwangere vrouw of haar kind. Een te hoge dosering geeft kans op vergiftiging. Een te lage dosering maakt een therapie misschien minder werkzaam. Dit aspect wordt echter zelden onderzocht, omdat zwangere vrouwen vaak niet mee kunnen doen met klinisch onderzoek. Daardoor is maar weinig kennis beschikbaar over hoeveel medicijn er in dergelijke gevallen bij de baby terechtkomt.

Virtuele zwangere vrouwen


Daarom begint de afdeling Farmacologie en Toxicologie van het Radboudumc met Maastricht UMC+ en Lareb Moeders van Morgen een onderzoek naar geschikte medicijndoseringen bij zwangere vrouwen en hun baby. Het onderzoek Model Aangepaste Doseringen voor Alle Moeders (MADAM) wordt ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation. Onder leiding van Saskia de Wildt, Rick Greupink en Liesbeth Scheepers (MUMC+) zullen voorspellende modellen of ‘virtuele zwangere vrouwen’ worden gebruikt om te bepalen of het nodig is om doseringen tijdens de zwangerschap aan te passen. Bovendien wordt er gekeken in placenta’s, die vlak na een bevalling worden verzameld, in hoeverre verschillende medicijnen die een zwangere vrouw gebruikt feitelijk bij haar kind terechtkomen.

Op onderzoek gebaseerd advies


Uiteindelijke moet dit onderzoek leiden tot een zwangerschapsformularium: een internationale informatiebron waarin zorgverleners speciaal aangetoonde doseringsadviezen voor zwangere vrouwen kunnen opzoeken. Een belangrijk voorbeeld voor deze nieuwe bron is het Kinderformularium, een website waarop artsen en apothekers in Nederland en andere Europese landen geschikte doseringen kunnen vinden voor kinderen van verschillende leeftijden. Verder zal in kaart worden gebracht hoe zorgverleners en (toekomstige) moeders omgaan met op dit onderzoek gebaseerde doseringen tijdens de zwangerschap.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen