‘Inzetten op sport en bewegen nodig bij tegengaan overgewicht’

Nog altijd kampt een groot deel van de Nederlandse bevolking met overgewicht: maar liefst 50% van de volwassenen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Gezondheidsenquete/Leefstijlmonitor 2021 van het CBS. 14% daarvan heeft zelfs obesitas. Deze percentages zijn nagenoeg hetzelfde als in 2018, bij de start van het Nationaal Preventieakkoord. Het Preventieakkoord benadrukt ook het belang van bewegen. Bewegen speelt namelijk een belangrijke rol bij het tegengaan van overgewicht en gezondheidsverschillen.

Voldoende bewegen is van belang voor zowel het voorkomen als tegengaan van overgewicht. Daarnaast gaat (ernstig) overgewicht samen met een hoger risico op andere chronische ziekten, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker. Bewegen versterkt het hart, de bloedvaten en de spieren en verlaagt als gevolg daarvan het risico op chronische aandoeningen. Bovendien leidt voldoende bewegen tot een verminderde vetmassa en verminderde gewichtstoename na gewichtsverlies. Op mentaal gebied zorgt bewegen onder andere voor een uitlaatklep en verbeterde stressregulatie.

Overgewicht komt meer voor bij mensen met een laag inkomen en laag opleidingsniveau. Deze verschillen blijken ook uit sport- en beweegdeelname. Ondanks alle beleidsmatige inspanningen doen mensen met een lagere sociaaleconomische status nog altijd significant minder aan sport en bewegen vergeleken met mensen met een hogere sociaaleconomische positie.

Met het Nationaal Preventieakkoord 2018 wordt bewuster ingezet op onder meer het tegengaan van overgewicht. De focus ligt hierbij op het nastreven van gezondheidswinst voor de mensen die dit het meest nodig hebben en het verkleinen van gezondheidsverschillen. Sport en bewegen kunnen een essentiële bijdrage leveren aan zowel het verkleinen van deze groeiende gezondheidsverschillen als het tegengaan van overgewicht.

Maureen Ros, specialist fysieke effecten van bewegen, bewegen voor mensen met een chronische aandoening, Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen