Meer zorg voor data: nieuw platform helpt gezondheidszorg en biowetenschappen data efficiënter te gebruiken

Databricks Lakehouse for Healthcare and Life Sciences verzamelt patiënteninformatie, onderzoeks- en operationele data zodat zorg- en onderzoeksorganisaties sneller kunnen innoveren

Databricks, data- en AI-leider en pionier van de lakehouse-architectuur, lanceert vandaag zijn Lakehouse for Healthcare and Life Sciences: de eerste, open data-oplossing die speciaal is toegerust op de behoeften van organisaties in de zorgsector. 

Innovatie in de zorg wordt vaak geremd doordat data vaak in meerdere systemen leeft en afdelingen gescheiden van elkaar met die data werken. Een lakehouse is een nieuwe architectuur die de voordelen van bestaande losse oplossingen (data lakes en -warehouses) combineert tot één platform voor gegevensbeheer, analyses en geavanceerde AI-toepassingen. Dit platform kan bijvoorbeeld worden ingezet voor de voorspelling van ziekterisico’s, classificatie van medische beelden en het ontdekken van biomarkers. 

Dankzij het Lakehouse for Healthcare and Life Sciences kunnen organisaties efficiënter complexe problemen oplossen, zoals: 

  • Ziekterisicovoorspellingen: met Machine Learning wordt het risico van een patiënt op een bepaalde aandoening beoordeeld op basis van de voorgeschiedenis en demografische informatie van de patiënt. 
  • Digitale classificatie van pathologie: analyseer razendsnel duizenden Whole Slide Imaging-resultaten om de detectie van uitzaaiingen te automatiseren.
  • ‘Real-world evidence’-tools: verwerk uiteenlopende datatypen, koppel deze aan analytische datamodellen zoals OMOP en maak cohorten met tools zoals propensity score matching.
  • Natuurlijke taalverwerking met John Snow Labs: met behulp van natuurlijke taalverwerking (Natural Language Processing, of NLP) worden ongestructureerde medische teksten geanalyseerd voor gebruik in oncologisch onderzoek, toezicht op de veiligheid van geneesmiddelen en anonimisering van persoonlijke zorggegevens.
  • Interoperabiliteit met Lovelytics: automatische verwerking van streaming FHIR-data om patiëntenanalyse op grote schaal te automatiseren.
  • Biomedisch onderzoek met ZS: verbeter de identificatie van biomarkers voor precisiegeneeskunde met een zeer schaalbare oplossing.

Een nieuwe generatie AI- en data-innovators in de gezondheidszorg maakt reeds gebruik van het Lakehouse for Healthcare and Life Sciences. Cognoa, een geestelijke gezondheidszorgorganisatie, ontwikkelt met behulp van AI diagnostische en therapeutische producten om kinderen en gezinnen met gedragsaandoeningen sneller en op gelijke basis toegang te bieden tot de benodigde zorg. Ook kunnen wetenschappers tijdens de jaarlijkse medische onderzoeken vroegtijdig de aanwezigheid van tumor-DNA in het bloed opsporen met één enkele bloedafname. Tot slot kunnen organisaties die zich bezighouden met precisiegeneeskunde data inzetten om de ontdekking en ontwikkeling van gedifferentieerde, op genomica-gebaseerde oplossingen voor transplantatiepatiënten te bevorderen.

“Met het Lakehouse for Healthcare and Life Sciences transformeert de zorg van het vaststellen naar het voorspellen van ziekten. Hiermee versnellen we de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en verandert de manier waarop zorg wordt verleend op fundamentele wijze”, zegt Michael Sanky, Global Industry Lead for Healthcare and Life Sciences bij Databricks. 

Michael Hartman, SVP of Regulated Industries bij Databricks: “Data en AI biedt geweldige kansen die de gezondheidszorg kan transformeren. Nu organisaties overgaan op digitale medische dossiers, nieuwe datatypen zoals genomica opkomen en IoT en wearables steeds meer in gebruik raken, wordt de branche overspoeld door een enorme hoeveelheid data. Maar zij kunnen hier niet optimaal gebruik van maken als data in silo’s wordt opgeslagen en teams niet over de juiste tools beschikken. Met Lakehouse for Healthcare and Life Sciences ondersteunen we de transformatie van het gehele ecosysteem van de gezondheidszorg en helpen we klanten complexe problemen oplossen, die uiteindelijk leiden tot een betere toekomst voor de sector.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen