Op weg naar ontmoetingsplekken voor alle mensen met dementie thuis in Nederland

Array

Sinds deze week ondersteunt Alzheimer Nederland het Landelijk Platform Odensehuizen (LPO) met een projectleider en een plek op het kantoor in Amersfoort. Het gezamenlijke doel: met nog meer energie de bestaande initiatieven ondersteunen en nieuwe ontmoetingsplekken voor mensen met beginnende dementie en hun naasten ontwikkelen. Deze ontmoetingsplekken zijn essentieel om het thuis langer vol te houden en het aantal zorgarme jaren te vergroten. De patiëntenorganisatie bundelt dan ook graag de krachten zodat deze groeiende groep langer mee kan blijven doen in onze samenleving.  
 
Alzheimer Nederland is fan van Odensehuizen. In Odensehuizen en ontmoetingscentra worden zinvolle dagactiviteiten georganiseerd, die mét mensen met dementie bedacht worden. Activiteiten waar ze blij van worden, die de dag de moeite waard maken. Dit is essentieel voor mensen met beginnende dementie, maar ook voor hun naasten. Want het biedt ook hen lotgenotencontact en respijt. “Er zijn nog veel meer van dit soort plekken nodig. Ook voor de toekomst, want het aantal mensen met dementie stijgt.Eén van de doelen uit de Nationale dementiestrategie is dat straks 80% van de thuiswonende mensen toegang heeft tot een ontmoetingscentrum in de nabijheid van hun woning. We zijn blij dat we het landelijke platform hierbij kunnen ondersteunen en faciliteren, zodat we samen onze impact kunnen vergroten. We lobbyen niet alleen bij de gemeente voor meer ontmoetingsplekken voor mensen met dementie, we maken het via deze weg daadwerkelijk mogelijk.”  

Meer mooie momenten in Odensehuis

Piet Bezemer, voorzitter LPO: “We gunnen iedere gemeente in Nederland een Odensehuis omdat je daar veel mooie momenten kunt creëren en beleven. Hier is veel tijd en energie voor nodig. Het aanbod van Alzheimer Nederland om te helpen met het opzetten van een landelijk bureau en te bemiddelen bij het aantrekken van een landelijke coördinator kwam net voor de kerst als een geschenk uit de hemel. Wij hopen op een langdurige samenwerking.” 

Over het Landelijk Platform Odensehuizen 

Het Landelijk Platform Odensehuizen (LPO) is het samenwerkingsverband van Odensehuizen in Nederland. LPO ondersteunt de ontwikkeling en adviseert Odensehuizen op het gebied van nieuwe initiatieven en behartigt hun belangen. LPO bevordert onderzoek naar de effectiviteit en het belang van Odensehuizen en geeft bekendheid aan haar werkwijze, gedachtengoed en doelstellingen.  

De komende periode wordt gebruikt om de invulling van de samenwerking in de toekomst verkennen, kan LPO de helpdesk voor de huidige Odensehuizen ontwikkelen en nieuwe initiatieven voor Odensehuizen ondersteunen. De samenwerking heeft als doel de periode te overbruggen vanaf nu tot de toekenning en startdatum van de 3- jarige subsidie van VWS voor LPO. 

Bron: Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen