Niet-invasieve monitoring en behandelingsstrategieën bij ontstekingsziekte IBD aan de darm bij kinderen  

Van Wassenaar vond een manier om kinderen met een ontstekingsziekte aan de darm (IBD) op de polikliniek te onderzoeken met darmechografie. Dit is een onderzoekstechniek waarbij met geluidsgolven afbeeldingen worden gemaakt van organen. Hierdoor kunnen artsen kinderen met IBD in de gaten houden zonder dat ze vervelende onderzoeken hoeven te ondergaan waarbij je met medische instrumenten het lichaam binnengaat. Kinderen met IBD worden nu gemonitord met endoscopie (kijkonderzoek in de darmen) en MRI. Een geoefend arts kan de ziekte met darmechografie in ongeveer twee derde van de kinderen met IBD vaststellen. Ook kun je met darmechografie, naast het meten van bepaalde ontstekingswaarden in het bloed of in de ontlasting, het verloop van de ziekte goed controleren. Darmechografie geeft meer informatie over de locatie en ernst van de ziekteactiviteit in de darmen. Hierdoor kan de behandeling tijdig worden aangepast, dit heeft een positieve invloed op de ernst van de ziekte en dus op de kwaliteit van leven van kinderen met IBD.
Link naar proefschrift

Vrijdag 18 maart 2022
Promotie (UvA), 11:00 u, Agnietenkapel
Elsa van Wassenaer: Non-invasive monitoring & treatment strategies in paediatric inflammatory bowel disease

Bron: Amsterdam UMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen