Ruim 250.000 Nederlanders in de greep van dwang

Nederlandse Dag van de Dwangstoornis op 25 maart

Op vrijdag 25 maart vindt de Nederlandse dag van de Dwangstoornis plaats. Ruim 250.000 Nederlanders kampen met ernstige dwangklachten. “Patiënten lijden in stilte”, volgens psychiater en initiator van de dag Menno Oosterhoff. “Door onwetendheid over deze aandoening wordt de diagnose vaak jaren te laat gesteld”.

Zelf kampt Oosterhoff al 40 jaar met dwang. Hij vindt het belangrijk om het taboe rondom mentale ziekten weg te nemen en schreef er een boek over: ‘Ik zie anders niks aan je’. Hierin legt hij uit wat een psychische aandoening nou precies is en hoe deze kan ontstaan. “Ik wil me niet meer schamen voor mijn dwang”, aldus de psychiater. “Want schaamte is een groot obstakel onder mensen met een psychische aandoening dat hun lijdensdruk nóg groter maakt”.

Ongewenste gedachten

De dwangstoornis is vooral bekend in de vorm van smetvrees of controledwang. Minder bekende verschijningsvormen zijn ongewenste gedachten en voorstellingen over agressie en seks, permanente angst een ongeluk te veroorzaken, overgevoeligheid voor onvolledigheid en dwang om handelingen steeds opnieuw uit te voeren. ‘De kern van elke dwang is een permanente twijfel en onrust die je dagelijkse functioneren ernstig belemmeren’, volgens Oosterhoff.

Niet alleen

Tijdens de Dag van de Dwangstoornis op vrijdag 25 maart in Nijmegen geven professionals en dwangpatiënten lezingen en workshops over dwang. ‘Het is bovendien een plek waar mensen met dwang ervaringen kunnen delen en ontdekken dat ze niet de enige zijn’, aldus Oosterhoff. ‘Met deze dag willen we de bekendheid van de aandoening vergroten, meer begrip krijgen vanuit de maatschappij en de schaamte bij patiënten verminderen.’

Inschrijven

Menno Oosterhoff schreef eerder het boek Vals Alarm, over hoe het is om te moeten leven met een dwangstoornis. Hij ontving hiervoor de Antonie Kamerling Award. De Dag van de Dwangstoornis wordt georganiseerd in samenwerking met OCDnet, de ADF stichting en NedKAD. Iedereen die te maken heeft met een dwangstoornis (patiënt, naaste, professional) kan zich inschrijven voor de Dag van de Dwangstoornis via de link: https://ap.lc/Am61A 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen