‘Warme lenteweek slecht nieuws voor hooikoortspatiënten, het luidt begin berkenpollenseizoen in’

Array

Door het zonnige en warme lenteweer van deze week komen berken in ons land tot bloei. De berk verspreidt sterk allergeen pollen en kan veel klachten veroorzaken bij mensen met een berkenpollenallergie. Doordat voorlopig geen regen van betekenis wordt verwacht zal de hoeveelheid pollen in de lucht toenemen. Door de warme start van het jaar komt deze week de berk op steeds meer plaatsen al tot bloei en kunnen de eerste berkenpollen in de lucht verschijnen. Mensen met een berkenpollenallergie doen er goed aan met medicatie te starten.

Ongunstig weer voor hooikoortspatiënten met boompollenallergie

Het zonnige lenteweer houdt aan tot in het weekend. De temperatuur doet langzaam wel een stapje terug, maar met 12 graden in het noorden tot 17 in het zuiden is het dit weekend nog altijd zacht voor eind maart. Normaal is het 10 tot 12 graden. Het blijft droog en daardoor kan de hoeveelheid berkenpollen in de lucht toenemen. Doordat vanaf vrijdag een noordenwind waait kunnen de kustgebieden profiteren van schone zeelucht en landinwaarts stopt de aanvoer van stuifmeel uit onze buurlanden. Na het weekend daalt de middagtemperatuur naar een graad of 10 en komt er meer bewolking. Het koudere en bewolktere weer zal er niet voor zorgen dat de berken stoppen met bloeien. Pas eind maart of begin april stijgt de kans op regen van betekenis, waarbij de lucht schoon kan spoelen. In de eerste helft van april zullen de berken massaal bloeien en is de kans op overlast het grootst.

Graspollenseizoen start normaal gesproken in mei

Mensen die alleen allergisch zijn voor graspollen kunnen komende tijd nog ongestoord genieten van het fraaie lenteweer. Door zon en warmte zal het gras wel groeien, maar nog niet bloeien. Bovendien is de bovenste bodemlaag droog, waardoor gras op sommige plaatsen geel begint te kleuren. Normaal gesproken komen eind april of begin mei de eerste grassen tot bloei. De start van het graspollenseizoen is afhankelijk van het temperatuurverloop in april en droogte kan een remmend effect hebben op de bloei van grassen. Doordat gras ondiep geworteld is verdroogt het snel. De piek van het graspollenseizoen valt gemiddeld genomen eind mei en in juni. Het pollen van grassen is zeer sterk allergeen en veroorzaakt elk jaar bij een paar miljoen Nederlanders klachten.

Jaco van Wezel, meteoroloog, Weeronline

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen