Effectief data uitwisselen over infectieziekten

Het delen van data kan helpen om infectieziekten, zoals COVID-19, beter te kunnen bestrijden of beheersen. Life Sciences wetenschapper Carolina dos Santos Ribeiro onderzocht waarom data over infectieziekten dan nog niet altijd wordt gedeeld. Haar onderzoek laat zien dat er veel behoefte is aan transparantie, duidelijkheid en wederkerigheid in samenwerkin­gen. De ontwikkeling van een wereldwijd systeem voor het delen van informatie over infectieziekten met duidelijke regels blijkt een manier om dat te bewerkstelligen.

Om dit systeem effectief en inclusief te laten zijn, is het belangrijk dat belangen en zorgen voor alle betrokkenen op elkaar worden afgestemd om bureaucratische processen te vermijden die het delen vertragen en om ongelijkheden in onderhandeling en wetenschappelijke macht te voorkomen. Dos Santos Ribeiro onderzocht in de periode van 2016 tot 2021 de samenwerking en uitwisseling van data tussen belangrijke betrokkenen bij epidemische beheersing, waaronder de (volks)gezondheids-, academische en particuliere sector en hun wereldwijde netwerken.

Meer informatie over het proefschrift

Global Health security, multi-stakeholder collaboration, and pathogen sharing

Verdediging van de dissertatie door C. dos Santos Ribeiro

Promotie Faculteit der Bètawetenschappen

Promotoren:

  • prof.dr. H.J.H.M. Claassen
  • prof.dr. M.P.G. Koopmans

Copromotor:

  • dr. L.H.M. van de Burgwal

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen