Medisch Spectrum Twente start met dubbele immunotherapie bij borstvlieskanker

Deze week zijn in Medisch Spectrum Twente (MST) de eerste twee patiënten met borstvlieskanker (mesothelioom) begonnen met een dubbele immunotherapiebehandeling. MST is het derde ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt, na Erasmus MC in Rotterdam en het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. MST werkt voor deze therapie nauw samen met het Antoni van Leeuwenhoek.

Landelijk zijn er elk jaar zo’n 550 patiënten met borstvlieskanker, daarvan komen er tien tot vijftien in MST. Sommigen patiënten kunnen baat hebben bij de dubbele immunotherapie. Een patiënt krijgt dan twee jaar lang iedere twee weken het ene medicijn en iedere zes weken het andere.

In MST wordt al langer gewerkt met immunotherapie, bijvoorbeeld bij melanoom en niercelkanker. Daardoor is er ervaring met de bijwerkingen die ontstaan na de behandeling, die daarom goed en efficiënt kunnen worden opgevangen.

Hugo Schouwink, Emanuel Citgez en Albert Polman, longartsen in MST, zijn blij met deze nieuwe behandeling. “Het is een stap vooruit voor onze patiënten, voor de vakgroep Longgeneeskunde en voor MST. Na twintig jaar alleen behandelen met chemotherapie is het heel mooi dat er nu een nieuwe, effectievere behandeling is.”

Bron: MST

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen