‘Onderzoek naar een meer eenvoudige, betere en snellere diagnose voor auto-immuunziekte coeliakie!’

Array

Diëtist en onderzoeker Nicolette Wierdsma van het Amsterdam UMC heeft de NCV Stimuleringsprijs gewonnen, bestaande uit een oorkonde en 15.000 euro. Het is voor het eerst dat de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) deze prijs uitreikt aan deze talentvolle onderzoeker.

Wierdsma wil onderzoeken hoe de diagnose coeliakie* gesteld kan worden met minder belasting voor de patiënt. Als iemand glutenvrij eet, maar alsnog een diagnose wil, moet maar liefst 8 weken lang weer een hoge dosis gluten worden gegeten. Deze zogenoemde glutenchallenge is erg belastend. Vele mensen vermijden om die reden deze glutenbelastingtest.

Er bestaat inmiddels een immunologische test om coeliakie aan te tonen bij geen of zeer lage blootstelling aan gluten. Wierdsma wil die test verbeteren: “Doel is om te kijken of de glutenbelastingtest achterwege gelaten kan worden, of slechts een lichte glutenbelasting mogelijk is voor de diagnose”, aldus de onderzoeker. Een diagnose is belangrijk voor verdere behandeling van deze ziekte.

Nicolette Wierdsma werkt al 20 jaar als diëtist op de afdeling MDL van het Amsterdam UMC. Ze heeft haar nieuwsgierigheid naar coeliakie enkele jaren geleden omgezet in een promotie. Ze combineert haar functie met wetenschappelijk onderzoek. Meer lezen over deze bijzondere onderzoeker? Https://www.ncv.nl/professionals/nicolette-wierdsma

*De Nederlandse Coeliakie Vereniging

De NCV is de belangenvereniging voor iedereen die glutenvrij moet eten. Mensen met de auto-immuunziekte coeliakie (1% van de Nederlandse bevolking), glutensensitiviteit of dermatitis herpetiformis, worden ziek van het eten van gluten. De vereniging heeft 19.000 leden.

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in (khorasan-)tarwe, spelt, rogge, gerst en (gepelde) gort. Het zit in veel voedingsmiddelen.

Bron: NCV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen