Bewegen krachtig medicijn voor groeiend aantal mensen met Parkinson

Array

11 april was het Wereld Parkinson Dag. Parkinson is de snelste groeiende neurologische aandoening op dit moment. Dit jaar stond de dag in het teken van muziek, veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben daar baat bij. Maar ook bewegen heeft veel invloed, dit wordt dan ook steeds meer gezien als een van de krachtigste ‘medicijnen.

In Nederland leven momenteel zo’n 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson of parkinsonisme. Bij de ziekte van Parkinson verdwijnt de soepelheid en bewegen gaat moeizaam, bewegingen vertragen en blijven te klein. Naast medicatie en hersenstimulatie is al langer bekend dat bewegen het ziekteproces positief beïnvloedt.

Sport en bewegen versterken de verbindingen tussen verschillende hersengebieden, dit remt het krimpen van de hersenen af. Daarnaast blijkt ook dat patiënten die veel bewegen beter konden nadenken. Naast dat bewegen Parkinsonklachten kan helpen verminderen, zorgen sport en bewegen ook voor plezier en ontspanning en kan bewegen helpen bij het reguleren van stress en langer en dieper slapen. Door voldoende te bewegen voelen mensen zich minder stijf en gaat bewegen gemakkelijker; soms leidt het tot enorme verbeteringen.

Omdat de ziekte een snel groeiende neurologische aandoening is, is inzetten op inzetten op (preventief) bewegen en zorgen voor voldoende sport- en beweegaanbod voor deze groep mensen belangrijk. Aan de ene kant is het belangrijk dat in ieder geval gemeenten, zorgprofessionals en sportaanbieders de rol van sport en bewegen inzien voor deze groep. Aan de andere kant is voldoende veilig aanbod nodig specifiek voor deze groep zodat ze zich comfortabel voelen bij het bewegen. Dit vraagt om een goede samenwerking tussen gemeente, zorg en sport. Zodra zij de handen ineenslaan, worden sport en bewegen dankzij de juiste ondersteuning toegankelijker voor mensen met parkinson en kunnen klachten verminderd worden.

Maureen Ros, specialist fysieke effecten van bewegen, Kenniscentrum Sport & Bewegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen