Flora Expo laat je beleven hoe het is om dementie te hebben

Te midden van de wereld tuinbouw-tentoonstelling ‘De Floriade’, vind je op de begane grond van woonzorgcentrum Flora de Flora Experience. Een heel ander, maar ook heel bijzondere tentoonstelling waar je alles leert over dementie en het je ook nog eens zelf laat ervaren hoe het is om dementie te hebben.

Over de Flora Experience

Het aantal mensen met dementie is door de vergrijzing bijna verzesvoudigd. Van 50.000 mensen met dementie in 1950, tot 290.000 nu. In 2050 stijgt dit aantal naar verwachting tot 620.000.

Hoe is het om dementie te hebben? Op deze vraag is Stichting Samenleven met Dementie, op verzoek en ondersteund door Zorggroep Almere, het antwoord gaan zoeken bij tal van organisaties en wetenschappers. Alle uitkomsten; wetenschap, kennis, beleving en ervaring zijn gebundeld in een ‘Experience’ en is te bezichtigen en te beleven op de begane grond van woonzorgcentrum Flora op het Floriadeterrein.

De Experience is ingericht om mensen die zelf geen dementie hebben, te informeren over wat het is en hoe je om kunt gaan met mensen die er door getroffen zijn.

De conclusie van deze Experience is namelijk, dat mensen veel dingen kunnen vergeten en verward kunnen raken, maar dat het gevoel niet verdwijnt (‘Het Hart wordt niet dement’). Als je leert om goed om te gaan met dat gevoel, dan kun je nog betekenisvol bijdragen aan een ‘tevreden dag’.

Wat is er te zien/te beleven

Alle verschillende invalshoeken zijn hier gebundeld. Je ziet wat er feitelijk verandert in de hersenen, maar we nemen je ook mee in hoe zich dit vertaalt in ander gedrag en hoe de beleefwereld is van mensen met dementie. Daadwerkelijk horen, voelen en beleven hoe het is om dementie te hebben en je zo in kunnen leven in mensen die dementie hebben, dat is het doel. Zo zijn er ook VR-brillen tot de beschikking die je laten ervaren wat dementie is. Bezoekers van de Floriade kunnen dus naast het genieten van de tuinbouwtentoonstelling, ook deze indrukwekkende ervaring beleven. Een onderdeel van deze Experience is de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’. Deze

Publiekscampagne van de GGD gaat in op wat mensen zelf kunnen doen om de kans op het krijgen van dementie te verkleinen.

Bron: Zorggroep Almere

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen