Zorgsector moet meer naar zichzelf kijken op problemen op te lossen

Structureel te weinig aandacht voor talentontwikkeling

De grote druk op de zorg, met de gevolgen van Corona als hoogtepunt, bewoog GITP ertoe om te onderzoeken hoe het gaat met de zorgprofessional. In april 2022 hield GITP een grootschalig onderzoek naar de beleving van werkdruk en werkgeluk onder verpleegkundig personeel in zowel ziekenhuizen als verpleeg- & verzorghuizen en thuiszorg (de zogenaamde VVT-groep) in Nederland.

Opvallende conclusie: de grote winst voor de zorg zit niet zozeer in extra budget of extra mensen, maar in het verbeteren van de eigen organisatie en in talent- en teamontwikkeling. Dit zijn voorname drivers voor een verwachte mobiliteitsslag van verpleegkundigen binnen de zorg.

Werkgeluk krijgt gemiddeld een 8,0

Belangrijk en opvallend resultaat uit het representatieve kwantitatieve onderzoek (n=242) is dat de verpleegkundigen in beide categorieën hun werk beoordelen met gemiddeld een 8,0 op een schaal van 10. Uit de opiniepeiling is af te leiden dat zorgprofessionals erg betrokken zijn bij hun werk en vooral veel voldoening halen uit teamwork, afwisselend werk en de waardering die zij ontvangen van cliënten/patiënten.

Mobiliteitsslag binnen de sector

Toch is de algemene waardering van het werk geen reden voor zorgwerkgevers om achterover te leunen, zo blijkt uit de peiling. Als belangrijkste minpunten van het werk worden genoemd, werkdruk-verhogende factoren zoals: ‘regels & protocollen’, ‘administratie’ en bedreigingen van het werkgeluk zoals: ‘gebrek aan aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling’. Opvallend is dat 20% tot 25% van de responsgroep verwacht binnen nu en twee jaar een vergelijkbare baan te hebben binnen de sector, maar dan wel bij een andere zorgorganisatie. Als belangrijkste motivatoren voor een andere baan worden genoemd: teamontwikkeling en een professionelere organisatie.

Ontwikkelingen voeren de druk op

Dit sentiment wordt de komende jaren mogelijk verder gevoed door de ontwikkelingen in de zorg. De werkdruk van zorgmedewerkers wordt hoger door het krappe zorgbudget terwijl de zorgvraag door individualisering, vergrijzing en internationalisering van de Nederlandse maatschappij steeds zwaarder wordt. De krapte op de arbeidsmarkt is al voelbaar en zal verder toenemen. En een voorname oplossingsrichting: digitalisatie en automatisering, levert tot op heden nog geen echte doorbraken op voor werkdrukverlichting.

Maak talent zichtbaar

Vaak wordt er in de discussie over oplossingsrichtingen gekeken buiten de sector: ‘Invliegen van extra medische personeel uit de Filipijnen’, ‘Extra budget vanuit de Rijksoverheid’. Echter, er is ook veel te winnen binnen de sector zelf. Uit het onderzoek concludeert GITP dat de voornaamste oplossingen te vinden zijn in:

• aandacht, tijd en budget voor persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. Meer dan helft van de ondervraagden vindt dat hun werkgever te weinig doet aan talentontwikkeling

• het aanpakken van de regeldruk (90% van de verpleegkundigen geeft aan dat dit hun werk heeft beïnvloed en werkdrukverhoging met zich meebrengt);

• zinvolle digitalisering en innovatie; van met name administratieve systemen

Fit voor de zorg

Om fit te zijn voor de uitdagingen van vandaag en morgen en om talent te behouden, doet de zorg er goed aan om zich te blijven ontwikkelen.

Bron: GITP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen