Regelmatig bewegen kan geldstress verlagen

Array

Steeds meer mensen doen een aanvraag bij de Voedselbank. Sinds januari van dit jaar is het aantal zelfs met 15 procent gestegen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ziet een toename van financiële problemen bij mensen met een modaal inkomen. De hoge energieprijzen spelen hierbij een rol. De groep Nederlanders met geldzorgen groeit. Regelmatig sporten en bewegen kan een positieve invloed hebben op deze zorgen.

Mensen met een lagere sociaaleconomische status sporten en bewegen significant minder dan mensen met een hogere sociaaleconomische positie. Dit verschil is zelfs bij kinderen en jongeren al goed zichtbaar. Nu de groep met een modaal inkomen ook vaker met geldzorgen kampt, is het risico aanwezig dat de kansenongelijkheid in sport- en beweegdeelname nog verder gaat toenemen. Sport en bewegen kan dus voor een steeds grotere groep van grote waarde zijn.

Als geldzorgen groeien, levert dit veel stress op. De extra stress die er ontstaat zorgt ook voor minder denkruimte en het eerder kiezen voor makkelijke, vaker ‘ongezondere’ keuzes. Denk aan het opzeggen van sportlidmaatschappen om geld te besparen en geen tijd meer vrijmaken voor een wandeling buitenshuis. Zorgen gaan het leven bepalen.

Sport en bewegen hebben juist een positief effect op de gemoedstoestand en emoties. Onder gemoedstoestand of stemming verstaan we hoe iemand zich voelt op dagelijkse basis, dit gevoel kan uren, dagen of weken duren. Daarnaast dragen sport en bewegen bij aan een betere stressregulatie.

Jamilla Vervoor is specialist sport en bewegen voor kinderen, jongeren en (jong)volwassenen in armoede bij Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen