Grote meerderheid voor schrappen btw op groente en fruit

Vleestaks niet populair

Het kabinet moet de btw op groente en fruit zo snel mogelijk schrappen. Dat vinden bijna alle deelnemers (93 procent) aan het grote leefstijl onderzoek van EenVandaag. Er is ook steun voor een suikertaks en het beperken van fastfoodketens bij scholen. Voor een vleestaks is geen meerderheid.

EenVandaag legde verschillende maatregelen voor die het kabinet wil nemen om gezond eten makkelijker te maken. Aan het onderzoek deden ruim 34.000 deelnemers mee.Helpt om meer groente en fruit te eten 


Voor het verlagen van de btw op groente en fruit van 9 naar nul procent is het meeste draagvlak. Dit lijkt ook het meest effectief. De helft (50 procent) van de deelnemers is van plan om meer groente en fruit te gaan kopen als het goedkoper wordt. Eenderde van de ondervraagden (33 procent ) eet nu maximaal 4 dagen in de week groente bij de warme maaltijd, 5 procent eet zelfs bijna nooit groente.

Waarom vinden mensen dit een goede maatregel?

Dat lees je hier.  


Steun voor minder fastfood en minder suiker


Veel draagvlak is er ook voor het beperken van fastfoodketens bij scholen (66 procent). “Kinderen van nu zijn veel te dik, je moet de kat niet op het spek binden”, zegt iemand.
Voor het invoeren van een suikertaks op suikerhoudende producten, zoals frisdrank, is ook een meerderheid. al is die wel een stuk kleiner (55 procent). 

Gaat een suikertaks helpen om mensen minder suiker te laten eten? Dat lees je hier. 


Geen meerderheid voor vleestaks


Niet alle maatregelen vallen goed: een vleestaks kan op weinig steun rekenen. De Tweede Kamer stemde vorige week tegen de komst van zo’n belasting op vlees, veel kiezers zijn het hiermee eens. 

Hoeveel procent is tegen een vleestaks en waarom? Hoe denken de kiezers van de verschillende politieke partijen hierover? Dat lees je hier. 


Bron: EenVandaag 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen