‘Zorg kan veel betekenen in beweegstimulering, maar is niet als enige sector aan zet’

Er is meer aandacht nodig voor het belang van een gezonde leefstijl. Dat blijkt uit een enquête van Zorginstituut Nederland: 82% van de ondervraagden vindt dat hier meer aandacht voor moet komen en 64% vindt dat er meer nadruk moet komen op ‘voorkomen in plaats van genezen’. Bewegen is een essentieel onderdeel binnen een gezonde leefstijl en speelt daarmee een belangrijke rol in preventie.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bewegen bijdraagt aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten. Behalve dat bewegen helpt chronische aandoeningen te voorkomen, vertraagt het de progressie van bestaande aandoeningen en kan het ziektelast verlagen. Bovendien heeft bewegen een positief effect op mentale gezondheid.

Meer inzetten op het belang van voldoende bewegen als onderdeel van een gezonde leefstijl, draagt bij aan het houdbaar maken van de zorg. De Nederlandse zorg loopt namelijk tegen financiële en personele grenzen aan en naar alle waarschijnlijkheid verergert dit in de toekomst. De zorg kan veel betekenen als het gaat om beweegstimulering, maar is niet als enige sector aan zet. Een samenwerking vanuit verschillende domeinen is nodig. Denk aan de sport- en beweegsector, maar ook het sociaal domein, ruimtelijke ordening en het onderwijs.

Kennis vanuit deze verschillende domeinen verbinden, netwerken benutten en vervolgens een efficiënte samenwerking opzetten helpt toewerken naar een gezonde leefstijl en daarmee het voorkomen van ziektes op de lange termijn. Dit geeft de zorg meer ademruimte en leidt tot een gezondere samenleving waarin we preventief inzetten op voorkomen in plaats van genezen.

Maureen Ros, specialist Kenniscentrum Sport & Bewegen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen