Bewegen verkleint de kans op een hersenaandoening’

Meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) bewoog vorig jaar te weinig, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met gezondheidsinstituut RIVM. En dat is alarmerend, want bewegen is een belangrijke manier om zo gezond mogelijk te blijven.

Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.

Actieve hersencellen

Lopen, fietsen of een balletje trappen; het gebeurt zonder erbij na te denken. Maar ondertussen zijn de hersenen volop aan het werk. Maar liefst driekwart van alle hersencellen zijn betrokken bij beweging.

De hersenen bestaan uit verschillende gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen functie. Om goed te kunnen bewegen, werken verschillende hersengebieden nauw samen. Met elkaar én met je spieren. De hersengebieden sturen bewegingen aan door signalen te geven aan onze spieren. Maar ook aan andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld je ogen en oren.

Soepele hersenen

Wanneer men voldoende beweegt, raken de hersenen goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof en voeding die ze nodig hebben. Nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen worden sterker. Daarnaast verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Dit alles zorgt ervoor dat de hersenen langer soepel blijven.

De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad geven aan dat je per week tenminste 2,5 uur matig intensief moet bewegen. Bijvoorbeeld door elke dag een half uurtje stevig te wandelen met de Ommetje app of te fietsen.

Koko Beers, Neurobioloog en medewerker Kennis & Innovatie, Hersenstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen