Organisaties hoogspecialistische jeugdzorg vragen staatssecretaris haast te maken

Organisaties voor hoogspecialistische jeugdzorg vragen staatssecretaris Van Ooijen van Jeugd & Preventie om meer haast te maken met de doorontwikkeling van het jeugdstelsel. De beschikbaarheid van jeugdhulp voor de meest kwetsbare jongeren staat dusdanig onder druk, dat een oplossing op korte termijn noodzakelijk is. De organisaties stuurden de staatssecretaris daarom een voorstel voor het uitvoeren van een versneld onderzoek naar het landelijk contracteren van jeugdhulp, voor een kleine groep jongeren met de meest complexe ondersteuningsvragen.

Het voorstel van VIGO, iHUB, ’s Heeren Loo, Pluryn, en Koraal past in de plannen voor hervorming van de jeugdzorg, die staatssecretaris Van Ooijen kortgeleden naar de Tweede Kamer stuurde. Verder is het in lijn met de agenda Onze jeugd verdient beter, van ‘de driehoek’ (zorgaanbieders, cliënten, professionals). Die deed vorige maand een oproep aan het rijk en de gemeenten om de gesprekken over herziening van het jeugdstelsel te hervatten.

“Echter, dit proces kent een ander tempo. De tijd dringt voor de meest kwetsbare groep jongeren. Met ons voorstel tot een onderzoek met een doorlooptijd van maximaal zes weken willen we bijdragen aan een oplossing op zo kort mogelijke termijn”, zeggen de organisaties. Zij zetten hiermee een eerste stap, maar zullen er samen met branches en collega-instellingen een vervolg aan geven.

Het initiatief sluit aan bij een eerder statement, waarin organisaties met een landelijke functie een oproep deden aan de politiek om werk te maken van het landelijke financieren van hoogspecialistische jeugdzorg. “Juist de meest kwetsbare jongeren dreigen de dupe te worden van het huidige jeugdzorgstelsel”, zo stellen zij. Door het niet bij een statement alleen te laten, maar nu ook met een onderzoeksvoorstel te komen, nemen de organisaties hun verantwoordelijkheid en tonen zij aan dat het hen ernst is.

Bron: iHUB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen