Oratie Brigitte Boon: Maak technologie in langdurige gehandicaptenzorg vanzelfsprekend

Array

In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Een deel van hen is afhankelijk van zorg en ondersteuning. In haar oratie op vrijdag 1 juli gaat prof. dr. Brigitte Boon in op de vraag hoe technologische oplossingen meer vanzelfsprekend kunnen worden ingezet om zelfredzaamheid en kwaliteit van leven te bevorderen voor mensen in de langdurige gehandicaptenzorg. 

Brigitte Boon onderzoekt de inzet van technologische oplossingen in de langdurige gehandicaptenzorg, variërend van een sociale robot tot ‘smart home’ technologie, apps en draagbare technologie met sensoren. De leerstoel omvat onderzoek naar de toegevoegde waarde, naar kosteneffectiviteit, naar factoren die implementatie bevorderen of belemmeren en naar het gebruik van data en datagerichte oplossingen, gericht op het optimaliseren van de zorg en kwaliteit van leven van cliënten.

Brigitte Boon: “Technologie kan voor mensen met beperkingen grote waarde hebben. Technologische oplossingen kunnen ervoor zorgen dat iemand meer zelfredzaam wordt, meer kan participeren in de maatschappij en/of een hogere kwaliteit van leven ervaart. Technologie is extra relevant in het licht van de groeiende personeelstekorten in de zorg. De zorg moet anders, anders redden we het niet. De inzet van technologie is één van de factoren die daarin een belangrijke rol spelen. Het doel van mijn leerstoel is dat het gebruik van technologie vanzelfsprekend wordt in de zorg en in de ondersteuning van mensen met beperkingen.”

Biografie Brigitte Boon

Brigitte Boon (1968) studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en promoveerde in 1998 op het proefschrift Why dieters overeat: on the cognitive regulation of eating behavior aan de Universiteit Utrecht. Brigitte is in 2021 benoemd tot bijzonder hoogleraar Data en technologie voor persoonsgerichte en duurzame gehandicaptenzorg. Deze bijzondere leerstoel is ondergebracht bij het departement Tranzo van de School of Social and Behavioral Sciences van Tilburg University. Daarnaast is zij bestuurder bij Stichting Academy Het Dorp, een onderzoeks- en adviesbureau voor technologie in de langdurige zorg, en hoofd wetenschappelijk onderzoek bij gehandicaptenzorgorganisatie Siza. Brigitte heeft 20 jaar ervaring op het gebied van e-health en publiceerde in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften. Brigitte is hoofdaanvrager van de Academische Werkplaats Zorgtechnologie in de Gehandicapten zorg (ZoTeG), die recent werd gehonoreerd door ZonMw.

Brigitte Boon houdt vrijdag 1 juli 2022 om 16.15 haar inaugurele rede getiteld ‘Op weg naar een vanzelfsprekende inzet van technologie in de gehandicaptenzorg’ in de aula van Tilburg University. De oratie is ook te volgen via livestream

Bron: Tilburg University

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen