‘Nederland loopt achter in digitalisering zorg en innoveert onvoldoende opgavegericht’

Nederland moet kiezen voor een andere aanpak om de digitalisering in de Nederlandse zorg te bevorderen. Dat staat in een onderzoek dat de Universiteit Twente (Sustainable Healthcare Technology, TechMed Centrum, en faculteit BMS) uitvoerde in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (MEVA).

De UT staat zeker niet alleen met haar conclusie dat digitalisering en zorginnovatie anders moet. De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) zegt in een advies dat het innovatiebeleid voor zorg en sociaal domein dringend aan herziening toe is. De RVS rept van het ontbreken van focus, gezamenlijkheid en doorzettingsvermogen bij het verspreiden van vernieuwing. Het blijft zo onduidelijk hoe alle investeringen in innovatie grote maatschappelijke problemen verminderen en wat burgers er aan hebben.

Anders innoveren

We kennen de werkende ingrediënten van innovatie inmiddels: richt je op maatschappelijke opgaven en ervaren problemen, ontwerp samen met burgers en professionals, benut wat anderen al hebben ontwikkeld en ervaren en deel wat jij weet, borg interoperabiliteit zodat systemen op elkaar kunnen voortbouwen en werk samen en draag bij vanuit je eigen positie. En natuurlijk financier niet alleen pilots, financier verandering.

Gewoon doen

En dan is het mooi om deze week op het zorgcongres #inzo2022 ervaringsdeskundige Gerben in gesprek met minister Conny Helder te zien. Zijn wens om bij te dragen aan vernieuwingen. En hij is niet alleen. Enkele voorbeelden van gewoon aan de slag gaan:

  • om ons samen te richten op echte en gedeelde opgaven is een actieplan digitale technologie in de ouderen- en thuiszorg opgesteld door o.a. zorgaanbieders, technologieleveranciers en zorgkantoren,
  • om in de praktijk en persoonsgericht te innoveren: de innovatieroute geïnspireerd op 28 innovatieprojecten in de gehandicaptensector,
  • om nieuwe technologie te implementeren en van anderen te leren: Anders Werken in de zorg
  • om kennis over inzet van technologie te delen: de kennisbank digitale zorg

We zijn in beweging, geef het de ruimte en werk mee. Want de maatschappij en onze zorg verdienen jouw bijdrage.

Erwin Bleumink, lid bestuur van Vilans.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen