Op maat gemaakte informatie risico-informatie helpt patiënten met kanker

Patiënten met kanker hebben grote behoefte aan op maat gemaakte informatie op basis van cijfers en statistieken over bijvoorbeeld overleving, behandeluitkomsten en risico’s op bijwerkingen. Zij vinden deze nuttiger dan algemene gegevens gebaseerd op statistieken. Die informatie krijgen zij nu niet. Artsen en ook keuzehulpen op websites zouden die informatie op maat wel goed moeten uitleggen in de juiste vorm. Dat stelt Ruben Vromans in zijn proefschrift waarop hij op 8 juli gaat promoveren.

Artsen zijn opgeleid om de communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen bij de gedeelde besluitvorming over behandeling van patiënten met kanker. Toch bestaat de aangeboden informatie hoofdzakelijk uit generieke statistieken die geen rekening houden met unieke kenmerken van individuele patiënten (leeftijd, geslacht, of kenmerken van een tumor). De meeste patiënten willen persoonlijke risico-informatie en prognoses wel degelijk ontvangen.

Gepersonaliseerde risico’s worden doorgaans als relevanter gezien dan generieke risico’s en informatie hierover kan dan ook een sleutelrol spelen bij de behandelkeuze van een patiënt. Er is dan wel speciale aandacht nodig voor patiënten die meer moeite hebben met het interpreteren van kansen en getallen.

Gezamenlijke besluitvorming

Vromans benadrukt ook de noodzaak om verder te gaan dan het verstrekken van gedetailleerde, specifieke en geïndividualiseerde risicostatistieken. Communicatoren, zoals artsen, verpleegkundigen en ontwikkelaars voor keuzehulpen via websites, moeten geschikte formats selecteren. Die formats moeten aansluiten bij de behoeften, voorkeuren en informatieverwerkingsstijlen van individuele patiënten.

Zo is het belangrijk dat gepersonaliseerde risico’s nooit alleen via woorden (bijvoorbeeld: ‘Deze bijwerking komt vaak voor bij mannen zoals u’) worden gecommuniceerd, maar altijd in combinatie met numerieke (bijvoorbeeld: ‘bij 10 van de 100 mannen zoals u’) of visuele informatie (met bijvoorbeeld pictogrammen). 

Daarnaast is het belangrijk dat de gepersonaliseerde risico’s goed worden uitgelegd, door het bespreken van de risicofactoren. Op deze manier kan gezamenlijke besluitvorming over de behandeling van kanker worden bevorderd.

Ruben Vromans promoveert op 8 juli om 13.30 uur in de aula van Tilburg University, met livestream.

Zijn proefschrift is getiteld: ‘Communicating personalized risks to patients with cancer: A multi-method approach.’ Het onderzoek kwam tot stand in samenwerking met het NKR, organisatie voor registratie van patienten met kanker

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen