Uitdroging één van de belangrijkste oorzaken van ziekenhuisopname ouderen

Array

Het voorkomen van uitdroging bij ouderen is een taak van de GGD. Uitdroging is één van de belangrijkste oorzaken dat ouderen in het ziekenhuizen terecht komen. En vaak kunnen deze ouderen na zo’n ziekenhuisopname niet meer zelfstandig blijven wonen.

Belangrijk en urgent


Belangrijke reden om aandacht te besteden aan preventie; de gezondheidsrisco’s van uitdroging zijn aanzienlijk waaronder plotselinge verwardheid (ijlen), verhoogde kans op bloedvatverstoppingen, blaas- en luchtweginfecties, te lage bloeddruk (met risico op vallen) en geneesmiddelenvergiftiging. Zaak dus om ouderen ‘aan het water’ te krijgen én te houden. Samen met Brabant Water, Hulp & Ondersteuning op maat (HOOM), Surplus Welzijn, Stichting Groenhuysen en de Technische Universiteit Delft zet de GGZ West Brabnt stap 1: onderzoeken waarom ouderen juist wel of juist niet voldoende drinken. Daar was in 2011 bij de start van het project namelijk nog weinig bekend.

Ruim 60% van de 130 West-Brabantse ouderen vulde de vragenlijst in die zij van ons ontvingen. Hieruit bleek dat 2 op de 10 ouderen minder drinkt dan de aanbevolen hoeveelheid van 8 kopjes/glazen per dag. (Alcohol niet meegerekend, wat dat onttrekt juist vocht.) Ook bleek dat zij vaak de minimum hoeveelheid niet kennen en/of te weinig drinken omdat ze geen dorst hebben. Dat laatste is op zich logisch: hoe ouder je wordt, hoe minder je dorstgevoel –ook al droogt je lichaam uit!

Vraaggericht en praktisch


Op basis van de onderzoeksresultaten én de ondersteuningswensen en -behoeften van de ouderen zelf, testen we momenteel bij twee groepen wat in het dagelijkse leven het beste helpt om ouderen voldoende te laten drinken. Groep 1 en groep 2 kregen beide voorlichting over gezond drinkgedrag en de risico’s van uitdroging. Bij groep 2 plaatsten we daarnaast een “drink-herrinneringsapparaat” in huis. Het apparaat registreert hoeveel de oudere dagelijks drinkt en geeft een seintje wanneer dat minder is dan de aanbevolen hoeveelheid. Dit vervolgonderzoek is in samenwerking met het Huisartsenteam De Keen  gedaan en met subsidie vanuit het CZ Fonds. Tranzo/ Universiteit van Tilburg Is betrokken om het verschil in effect te meten tussen de twee groepen. In september verwachten ze de eerste resultaten.

Drinkt u voldoende water per dag?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen