FNV eist duizenden extra jeugdbeschermers om ontoelaatbare werkdruk op te lossen

Jeugdbeschermers hebben gemiddeld twee keer meer cliënten dan verantwoord is. Dat blijkt uit  een uitvraag van de FNV onder ruim vierhonderd professionals die dit werk doen. FNV Jeugdzorg stelt minister Weerwind van Rechtsbescherming een ultimatum, waarin de bond eist dat er snel structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om duizenden nieuwe jeugdbeschermers aan te nemen. Gaat de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur in op alle eisen dan dreigen acties.

Uit een recent onderzoek, van Significant Public, blijkt dat een jeugdbeschermer maximaal acht tot negen gezinnen kan begeleiden. Uit de rondvraag van de FNV onder honderden jeugdbeschermers blijkt nu dat de werkelijke werklast het dubbele is, namelijk ongeveer 18 gezinnen of 22 kinderen per fulltime professional. Om deze gevaarlijke situatie op te lossen zijn 5.000 nieuwe jeugdbeschermers nodig en dat vergt een structurele investering van 400 miljoen euro, zo berekende FNV.

Tikkende tijdbom


FNV-bestuurder Maaike van der Aar: ‘Het is bijna niet te bevatten wat jeugdbeschermers structureel aan werk blijken weg te stouwen en tegelijk hoe belachelijk nonchalant erop gereageerd wordt door verantwoordelijke partijen. Dit is een tikkende tijdbom die ten koste gaat van cliënten, maar ook van hulpverleners die hierop onterecht op worden aangekeken.’

Ultimatum


FNV Jeugdzorg heeft de minister donderdag een ultimatum gestuurd waarin de vakbond onder meer eist dat er een landelijke norm komt voor het maximaal aantal gezinnen dat een jeugdbeschermer mag bijstaan. Die norm zou de uitkomst van het onderzoek van Significant Public moeten volgen en dat komt neer op maximaal acht gezinnen per fte.

Tuchtrecht


Ook eist de FNV dat het individueel tuchtrecht wordt afgeschaft voor deze groep professionals. Van der Aar: ‘Nu nog kunnen jeugdbeschermers zelf via het individueel tuchtrecht verantwoordelijk worden gehouden als er iets misgaat. Daarmee kunnen deze medewerkers, die voor dit belangrijke beroep hebben gekozen, afgerekend worden op de gevolgen van de immense werkdruk die zij niet hebben veroorzaakt. Ze zijn, ook door de overheid, jarenlang beschadigd, genegeerd, verweesd en verwaarloosd. Deze cijfers verklaren klip en klaar kwaliteitsverlies, verloop en verzuim in de sector. Van jeugdbeschermers kan onder deze omstandigheden dan ook helemaal niet langer verwacht worden dat zij hun taken kwalitatief en professioneel kunnen uitvoeren.’

Acties


FNV Jeugdzorg dreigt met acties als minister Weerwind niet voor vrijdag 19 augustus om 17.00 uur akkoord gaat met de eisen die in het ultimatum aan hem zijn gesteld. Van der Aar: ‘We zullen niet schuwen om tot acties over te gaan als dat niet gebeurt. Zo doorgaan is niet houdbaar. Daar hoort  bij, na vijf jaar bij het ministerie aan de deur rammelen, dat we ons gedrag daarop gaan aanpassen. Alleen dan kan de jeugdbescherming mensen en expertise behouden en aantrekken, en krijgen kinderen en gezinnen weer de tijd en aandacht die ze verdienen. Stakingen en werkonderbrekingen zijn daarbij zeker niet uitgesloten.’

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen