NVH: Zomerzin: ‘bescherm je huid, smeer je in!’

Het is zomer in Nederland. De vakantieperiode is begonnen en iedereen heeft zin in de zon. Maar let op: de zonkracht is sterk. Zonverbranding is de belangrijkste oorzaak van huidkanker: elke verbranding van de huid nu verhoogt het risico op huidkanker later. Huidtherapeuten behandelen regelmatig mensen die huidkanker hebben gehad. Huidkanker is grotendeels te voorkomen door jezelf en je kinderen te beschermen tegen verbranding. ‘Bescherm je huid, smeer je in!’

1 op de 5 mensen krijgt huidkanker

Een beetje UV-straling van de zon is goed, want het zorgt ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt. Te veel UV-straling is niet goed: de huid verbrandt en veroudert sneller. Verbranding kan leiden tot huidkanker. Inmiddels krijgt 1 op de 5 mensen te maken met huidkanker. Aan de meest agressieve vorm, het melanoom, kunnen mensen overlijden. Gelukkig overleven de meeste mensen huidkanker, maar de ziektelast is vaak chronisch, en de uiterlijke gevolgen enorm belastend.

De huidtherapeut geeft advies

Naast genieten van de zomer is het allerbelangrijkste: niet verbranden! Dit is te voorkomen door te ‘smeren, weren en kleren’. Dus door goed in te smeren met zonnebrandcrème, (UV-)kleding, een pet en zonnebril te dragen en de schaduw op te zoeken. Maar zo makkelijk is dat nog niet! Veel mensen vinden het lastig om zich goed te beschermen. Welke middelen zijn er, hoeveel moet er gesmeerd worden en hoe vaak? De huidtherapeut kan daarbij helpen. Goed zorgt ervoor dat iemand daarna nooit meer verbrandt. Op basis van het huidtype, (buiten)activiteiten en persoonlijke voorkeuren kan de huidtherapeut iedereen een persoonlijk advies geven. Huidtherapeuten zijn te vinden op www.huidtherapie.nl .

Huidkankercampagne #geenvandevijf

Niet alleen de NVH roept op tot adequate zonbescherming. Het Huidfonds heeft de huidkankercampagne #geenvandevijf ontwikkeld. Iedereen kan online zijn kennis testen in een quiz en ontvangt gratis een handige en waardevolle attentie. De NVH onderschrijft deze campagne.

Bron: NVH

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen