Niet gecategoriseerd

Meer lucht voor zorgpersoneel door slim medicijngebruik

Apotheken staan onder druk door personeelstekorten en ouder wordende patiënten die steeds vaker thuis zorg krijgen, aldus de ABN AMRO in het Brancherapport Apotheken 2022.

Het grootste probleem in de zorg is het dreigende zorginfarct, waar steeds minder personeel leidt tot overvolle wachtlijsten, terwijl de zorg- en personeelsvraag verder groeit door de vergrijzing. Ook apotheken kampen met een groeiend tekort aan medewerkers.

Code zwart

De ‘noodkreet’ van de apotheken maakt opnieuw duidelijk dat er een ‘code zwart’ dreigt voor de zorgarbeidsmarkt. Alle sectoren moeten een bijdrage leveren om dit rampscenario te stoppen. Als we dat niet doen moet straks één op de vijf Nederlanders in de zorg werken. Dat is onmogelijk.

Medicijn tegen werkdruk

Het is daarom van groot belang dat overheid, zorgprofessionals en bedrijfsleven de handen ineenslaan om met medische interventies, de inzet van nieuwe technologie en nieuwe behandelmethoden de toegang tot onze zorg op peil te houden. We kunnen het samen slimmer doen. Er is nog onvoldoende oog voor de positieve bijdrage die medicijnen en medische technologie kunnen leveren aan het terugdringen van de werkdruk in de zorg.

3000 tot 6000 banen

PwC Strategy& onderzocht onlangs dat door een slimmer en beter medicijngebruik het arbeidstekort in de zorg kan dalen met 3000 à 6000 voltijdbanen. Dat is het voltallige personeel van een groot ziekenhuis, of een kwart van het totaal aantal apotheekmedewerkers.

Er is gekeken naar voorbeelden van interventies waarbij beter, anders of gepast medicijngebruik bijdraagt aan lagere ziektelast voor patiënten en de bijbehorende vraag naar arbeid in de zorg. Denk aan slimme medicijndispensers, die zorgpersoneel werk uit handen nemen. Of aan chemotherapie thuis. Of aan vaccineren. Andere voorbeelden van arbeidsbesparing zijn telemonitoring en geneesmiddelen die bevorderen dat patiënten ze veilig en volgens de voorschriften innemen. Dit bevordert therapietrouw, waardoor mensen minder bijwerkingen hebben en minder ziek worden. Dit leidt tot minder vraag naar zorg.

Carla Vos is plaatsvervangend directeur, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.