AH to go in ziekenhuisgebouw stopt verkoop van alcoholhoudende drank

De vestiging van AH to go in het ziekenhuisgebouw in Dordrecht is gestopt met de verkoop van alcoholhoudende drank. De winkel geeft daarmee gehoor aan een wens van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Bestuursvoorzitter Peter van der Meer is AH to go hiervoor zeer erkentelijk.

“In de ruimte van AH to go was voorheen een gemakswinkel gevestigd die een groot deel van de omzet haalde uit tabak”, vertelt Van der Meer. “Nadat het Gezondheidspark Dordrecht in 2018 rookvrij was geworden, hebben we van die huurder in goed overleg afscheid genomen. In de plaats daarvan kwam AH to go, een formule die door patiënten en medewerkers zeer gewaardeerd wordt. Maar AH to go had wel een, weliswaar klein, segment wijn en bier in het assortiment. Dat vonden we eigenlijk ook niet passend. Op ons verzoek heeft AH to go deze producten uit de schappen gehaald. De ziekenhuisomgeving is nu vrij van de verkoop van rookwaren én alcohol. Ik vind dat een sterk signaal, passend bij ons streven naar een gezonde patiënt en een gezonde medewerker.”

Ook veel artsen en zorgverleners juichen de beslissing van AH to go toe. “Elke dag zien wij patiënten die kampen met nadelige gevolgen van langdurig of overmatig alcoholgebruik”, vertelt maag-darm-leverarts en voorzitter van de oncologiecommissie Annemieke Thijssen, die het verzoek aan AH to go ook ondersteunde. Het gaat bij deze patiënten om tal van specialismen binnen het ziekenhuis, naast maag-darm-leverziekten onder meer ook psychiatrie, interne geneeskunde, spoedeisende hulp en zelfs kindergeneeskunde. Thijssen: “Alcohol is laagdrempelig verkrijgbaar in de samenleving, dat weten wij natuurlijk ook. Maar het schuurt toch wanneer je als zorgverlener de gevolgen van alcohol aan het behandelen bent en het gebruik ervan probeert te ontmoedigen, terwijl op het ziekenhuisterrein wijn en bier wordt verkocht. Ik ben heel blij dat dit afgelopen is.”

Bron: Albert Schweitzer ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen