Radboudumc richt zich met nieuw hoofdgebouw op duurzame zorg

Op 4 juli opende het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc in Nijmegen de deuren voor medewerkers, patiënten en bezoekers. Met dit nieuwe duurzame gebouw A wordt het Radboudumc compacter, flexibeler in gebruik en krijgt het een kleinere ecologische footprint. De eenpersoonskamers en slimme technologieën geven patiënten veel vrijheid en ontlasten de zorgmedewerkers. De inrichting stimuleert zowel binnen als buiten de kamer het herstel van de patiënt: het brengt rust waar nodig en daagt uit waar dat kan. 

UMC van de toekomst

De gehele campus gaat van 480.000 m2 naar 380.000 m2; een kleinere en compactere campus dus. Deze vermindering past in de visie van het umc op de zorg van de toekomst: een compacter en intensiever gebruik van de huisvesting, gebruik van hedendaagse technologie en andere manieren van (samen)werken. Bertine Lahuis, voorzitter van de Raad van Bestuur: ‘Met dit prachtige nieuwe gebouw zetten we een belangrijke stap op weg naar duurzame zorg, de gezondheidszorg van de toekomst. Zorg die mens en milieu zo gezond mogelijk houdt, zingevend, zinnig en betaalbaar is, en liever voorkómt dan geneest.’

Foto: Het atrium, Radboudumc

Healing environment


De uitgangspunten voor een healing environment zijn verwerkt in de ontwerprichtlijnen. De aandacht voor licht en zicht én voor groen dragen daar aan bij. Net als ramen die open kunnen, de verdere inrichting van het gebouw en bijvoorbeeld het uit het zicht wegwerken van aansluitingen en apparatuur. Ook de groene omgeving rondom gebouw A en op de hele campus nodigt uit tot bewegen als het kan. Hier maken zowel patiënten, bezoekers als medewerkers veel gebruik van. In het ontwerp is ook veel aandacht besteed aan ontmoetingen. Hiervoor zijn zitjes en hoekjes gecreëerd die (toevallige) ontmoetingen mogelijk maken.  

Slimme technologie


Het nieuwe gebouw A maakt gebruik van slimme technologie. Patiënten krijgen zo meer autonomie en verpleegkundig werk is doelmatiger. De patiënt via een tablet de gordijnen, temperatuur en positie van het bed zelf bepalen. Ook zijn er allerlei digitale voorzieningen die prettig zijn voor de patiënt en de zorg efficiënter en flexibeler inrichten voor de zorgmedewerkers. Dit kan bijdragen aan een vermindering van de werkdruk voor verpleegkundigen. Daarnaast wordt ook slimme technologie in gezet, zoals zorgtelefoons, digitale deurbordjes, tablets voor de patiënt en intelligente zorg- en oproepsystemen voor de patiënt én zorgverlener. Zo komen alarmen en oproepen direct bij de juiste persoon terecht, bijvoorbeeld bij de voedingsassistent als het gaat om een glaasje water; de verpleegkundige als het gaat om bijvoorbeeld medicatie.

Uitleg gebruik tablet aan patient in gebouw P Radboudumc

Duurzaamheid

Duurzaamheid is heel belangrijk voor het Radboudumc. In de bouwplannen zijn glasgevels, vloeren en daken extra geïsoleerd om een zo laag mogelijk energiegebruik te realiseren. Zonnecellen wekken duurzame energie op, warmte-koude opslag regelt de temperatuur van het ziekenhuis en ‘eigen’ windmolens wekken additionele energie op. Hierdoor wordt het verbruik tot een minimum aan CO2-uitstoot teruggebracht. Gebouw A voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen voor het BREEAM excellent keurmerk; dat is de hoogste waardering voor de duurzaamheid van een gebouw.

Foto: Elke patiënt heeft een eenpersoonskamer Radboudumc

Blik op de toekomst

De verhuizing naar gebouw A markeert een belangrijke volgende stap naar een compacte campus, maar het betekent nog niet het einde van de (bouw)werkzaamheden. Zo worden o.a. de Researchtoren en het Studiecentrum (tegenover de nieuwe hoofdingang) nog gerenoveerd en wordt uiteindelijk een groot aantal gebouwen gesloopt. Verwacht wordt dat rond 2026 de bouwactiviteiten zullen zijn afgerond. Ondertussen is er de afgelopen jaren ook veel opgeleverd, verhuisd en in gebruik genomen. Zo verhuisden onlangs de longinfectiepatiënten van Dekkerswald naar het nieuwe gebouw P met de High Level Isolation Unit en de longrevalidatie verhuisde naar gebouw L; Het Amalia kinderziekenhuis wordt ook gerenoveerd, inmiddels is daar de vernieuwde intensive care voor pasgeborenen (NICU) in gebruik genomen en de Kiezel, een Ronald McDonald Huiskamer. Begin 2021 werd ook het Experience Center in gebruik genomen.

Digitaal Magazine

Ter gelegenheid van de opening van ons nieuwe gebouw A hebben we een digitaal magazine gemaakt. Hierin vindt u niet alleen meer informatie over de nieuwbouw, en de verhalen erachter, maar ook informatie over andere nieuw opgeleverde en in gebruik genomen gebouwen en afdelingen, zoals het hypermoderne gebouw P. Daarnaast laat het Magazine zien wat er allemaal komt kijken bij de verhuizing van een ziekenhuis.  Het complete digitale magazine vindt u hier: www.radboudumc.nl/nieuwecampus!  

De Partners

Het ontwerp, gemaakt in samenwerking met EGM architecten, en de uitvoering van het hoofdgebouw voldoen helemaal aan de wensen en eisen die het Radboudumc heeft gesteld. Projectleiders van het Radboudumc hebben 5 jaar intensief samengewerkt met het consortium FourCare bestaande uit Trebbe, Van Wijnen, ENGIE Services en Unica en vele andere leveranciers.

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen