Uitreiking Eijkman Medailles

Welke wetenschappers hebben baanbrekend onderzoekswerk verricht op het gebied van mondiale gezondheid (global health)?

Op 1 september 2022 krijgen de laureaten de medaille uitgereikt uit handen van juryvoorzitter prof. dr. Teun Bousema, winnaar van de Eijkman Medaille in 2017. De uitreiking vindt plaats tijdens het Power of Knowledge symposium in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Vanaf 13:15 uur is uitreiking rechtstreeks te volgen via de link:

https://us06web.zoom.us/j/81862743060?pwd=bG0yK1lxYnNjdS9Qay9xcC9TRkJSZz09

De toekenning van de Eijkman Medaille is dit jaar vernieuwd. Voorheen kwamen alleen Nederlandse wetenschappers in aanmerking voor de Medaille. Als erkenning voor het mondiale karakter van hedendaags gezondheidsonderzoek, heeft het Eijkman Medaillefonds besloten om dit jaar twee medailles uit te reiken: één aan een Nederlandse wetenschapper en één aan een wetenschapper van niet-Nederlandse afkomst maar met duidelijke banden met een onderzoeksinstelling in Nederland. In de vernieuwde opzet wil het Eijkman Medaillefonds gezondheidsonderzoek aanmoedigen dat gedaan wordt in instituten buiten onze landsgrenzen.

Over de Eijkman Medaille

Sinds 1927 wordt de Eijkman Medaille uitgereikt aan wetenschappers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor wat toen nog tropische geneeskunde heette, tegenwoordig mondiale gezondheid of global health . De Stichting Eijkman werd dat jaar opgericht ter huldiging van de Nederlandse Nobelprijswinnaar Prof. Dr. Christiaan Eijkman, een van de grondleggers van de moderne voedingsleer. In 1929 ontving Eijkman de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn werk.

De Stichting Eijkman is gevestigd in het KIT. Sinds de eerste uitreiking in 1927 hebben 53 wetenschappers de medaille ontvangen.

Jury van de Eijkman Medaille 2022:

Prof. dr. Teun Bousema – RadboudUMC

Prof. dr Constance Schultz – Amsterdam UMC/AIGHD

Prof .dr Charles Agyemang – Amsterdam UMC

Dr. Billie de Haas – RUG

Dr. Mirjam Bakker – KIT

Externe juryleden:

D. Annette Erhart – The London School of Hygiene & Tropical Medicine

Prof. dr. Seye Abimbola, University of Sydney, Prince Claus Chair

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen