Leidse wetenschappers krijgen Ig Nobelprijs voor onderzoek naar romantische klik

Array

Cognitief psychologen Eliska Prochazkova en Mariska Kret van de Universiteit Leiden hebben een Ig Nobelprijs gewonnen met hun onderzoek naar de romantische klik tussen mensen. Ze ontdekten dat de aantrekkingskracht tussen personen is af te lezen aan het gelijk lopen van hun hartslag en huidgeleiding.

Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor onderzoek dat je eerst laat lachen en daarna aan het denken zet. Ze worden altijd voor de bekendmaking van de (echte) Nobelprijzen uitgereikt. Het onderzoek van de Leidse wetenschappers is in november 2021 gepubliceerd in Nature Human Behaviour.

Prochazkova en Kret bouwden ‘dating cabins’ op verschillende evenementen, waaronder Lowlands, waar ze 140 single jongeren op blind date lieten gaan. Tijdens de date registreerden de onderzoekers hun oogbewegingen en maten ze de huidgeleiding, ofwel de transpiratie op de vingers, en de hartslag. Huidgeleiding is net als de hartslag een maat voor de activatie van het zenuwstelsel. 

Het onderzoek liet zien dat bij singles die zich aangetrokken voelden tot hun datingpartner, de hartslag synchroniseerde met hun date. Steeg de hartslag van de een, dan steeg de hartslag van de date ook. En daalde de hartslag, dan daalde die bij de ander ook. De huidgeleiding volgde eenzelfde patroon. Prochazkova: ‘Blijkbaar groeit de aantrekkingskracht tussen datingpartners als op dit diepere niveau synchronisatie plaatsvindt.’

De wetenschappers zijn heel blij met de Ig Nobelprijs. Prochazkova: ‘Ons onderzoek past echt bij de criteria. Eerst moet je er misschien om lachen, maar als je beseft dat de romantische klik niet alleen door opwinding en lichaamstaal ontstaat, zet dat aan het denken. Kret voegt toe: ‘Het vinden van een partner om je leven mee te delen, is voor veel mensen heel belangrijk. Wij laten zien dat synchroniseren op een fysiologisch niveau mensen helpt te verbinden.’

Synchronisatie van fysiologische toestanden kan ook belangrijk zijn voor het aangaan van andere soorten sociale banden, zoals tussen een ouder en kind, collega’s of een patiënt en een therapeut. Met verder onderzoek kunnen misschien methoden worden ontworpen die synchronie bevorderen. Kret: ‘We hopen dat er dankzij deze prijs meer aandacht komt voor ons onderzoek en het nieuwe ideeën geeft voor verder onderzoek.’

Bron: Universiteit Leiden

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen