DON haalt 1,7 miljoen Euro op met fundraising event voor genezing diabetes type 1

Nieuwe studie naar implantaat voor patiënten

Na een succesvolle avond waarbij een recordbedrag werd opgehaald, kent DON, een stichting volledig gericht op de genezing van diabetes type 1, een financiering van EUR 1 miljoen toe aan nieuw en veelbelovend onderzoek naar de transplantatie van eigen stamcellen die zijn geprogrammeerd om weer insuline te kunnen aanmaken. Het onderzoek zal worden uitgevoerd binnen RegMed XB, een consortium van wetenschappers, bedrijven en overheden op het gebied van regeneratieve geneeskunde met als doel resultaten sneller bij de patiënt te brengen. Ook de overige EUR 0,7 miljoen die is ingezameld bij het fundraising event zal volledig ten goede komen aan onderzoek.

Floor Dijkgraaf, directeur van DON: “Diabetespatiënten horen al veel te lang dat ‘het over 5 jaar opgelost zal zijn’ en wij zetten alles op alles om dit dichterbij te laten komen. Hiervoor is veel geld nodig en nadat wij vorig jaar door COVID-maatregelen waren gedwongen ons fundraising event één dag van te voren af te zeggen, hebben we dit jaar alsnog ons lustrum kunnen vieren. Het was een prachtige avond en wij zijn ontzettend dankbaar voor alle gulle donaties van onze partners waardoor wij dit nieuwe onderzoek kunnen financieren.

De Nederlandse onderzoekers horen tot de top van de wereld en door deze bundeling van krachten brengen we verschillende oplossingsrichtingen bij elkaar. Door de betrokkenheid van RegMed XB, dat vorig jaar een grote toezegging van het Nationaal Groeifonds heeft ontvangen voor de bouw van een pilotfabriek, zijn we dichterbij een daadwerkelijke oplossing voor patiënten dan ooit. Er is voor patiënten nu echt licht aan het einde van de tunnel.”

Diabetes type 1 is een niet te voorkomen en niet te genezen auto-immuun ziekte waarbij patiënten geen insuline meer aanmaken en daarmee niet meer automatisch hun bloedsuikerspiegel kunnen reguleren. In Nederland leiden circa 120.000 mensen aan diabetes type 1, waaronder vele jonge kinderen. Ondanks de technische vooruitgang in de behandeling van diabetes type 1 heeft de ziekte 24 uur per dag impact op het leven van patiënten. Diabetes type 1 kan leiden tot complicaties zoals blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen en amputaties en uit onderzoek blijkt dat patiënten gemiddeld 13 jaar korter leven. Daarom is DON volledig gericht op het financieren van onderzoek naar genezing. Het nieuwe onderzoek brengt genezing een stap dichterbij.

Het onderzoek van Prof. Dr. Eelco de Koning van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in samenwerking met Dr. Aart van Apeldoorn van de Universiteit van Maastricht zal 5 jaar duren en is een vervolg op een eerder onderzoek naar het implanteren van donorcellen. Op dit moment is transplantatie in zeer beperkte aantallen bij ernstig zieke patiënten mogelijk, maar door het gebrek aan donoren en de noodzaak tot anti-afstotingsmedicijnen geen goede oplossing. In de nieuwe studie wordt onderzoek gedaan naar een implantaat uit lichaamseigen materiaal met (onder andere) nieuwe insuline-producerende cellen die worden gekweekt uit eigen stamcellen.

Achtergrond onderzoek

Het huidige onderzoek is een vervolg op de reeds bestaande samenwerking van prof. dr. Eelco de Koning en zijn onderzoeksteam in het LUMC met dr. Aart van Apeldoorn en het team in Maastricht. Terwijl het team uit Leiden zich richt op het kweken van insuline-producerende cellen uit stamcellen, houdt het team uit Maastricht zich bezig met het ontwikkelen van het implantaat. Dit implantaat dient zodanig poreus te zijn dat het de insuline die geproduceerd wordt door de cellen die erin zitten doorlaat, maar de cellen tegelijkertijd beschermt tegen een aanval door het eigen afweersysteem. Met een dergelijk implantaat zou de glucoseregeling van een patiënt weer hersteld kunnen worden, waarmee een patiënt technisch is genezen. Alhoewel er nog veel stappen nodig zijn voordat een dergelijk implantaat niet alleen veilig, maar ook werkzaam is, levert het huidige onderzoek naar verwachting belangrijke nieuwe inzichten om dit implantaat werkelijkheid te laten worden en de oplossing naar de patiënten te kunnen brengen.

Over RegMed XB

RegMed XB staat voor Regenerative Medicine Crossing Borders. Dit instituut stimuleert internationale, multidisciplinaire onderzoekssamenwerking om grensverleggende resultaten te boeken. RegMed XB stimuleert onderzoek op het gebied van regeneratieve geneeskunde – in het bijzonder nierziekten, diabetes, hartfalen en artrose. Er gaat binnen RegMed XB veel aandacht uit naar het sneller bij de patiënt brengen van resultaten. Aan RegMed XB doen verschillende wetenschappers, onderzoeksinstituten en universiteiten mee, samen met bedrijven, overheden en gezondheidsfondsen. DON speelt hierin een actieve rol met als doel diabetes te genezen.

Donateurs en vrijwilligers

DON dankt alle donateurs, partners, en vrijwilligers en spreekt haar speciale dank uit naar alle ambassadeurs die zich weer belangeloos hebben ingezet: Klaas van Kruistum, Tooske Ragas, Frits Sissing, Jan Douwe Kroeske, Ronald de Boer, Paul Haarhuis, Kenneth Perez, en Alexander Rinnooy Kan, die allen persoonlijk betrokken zijn, doordat zij zelf of hun naasten getroffen zijn door deze ziekte.

Bron: DON

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen