Ondanks miljarden extra zijn plannen voor ondersteunen mensen met dementie onduidelijk

In 2023 geeft het kabinet 6 miljard euro meer uit aan de zorg dan in 2022. In de Miljoenennota staan veel plannen gericht op ouderen en mensen met dementie. Verdeeldheid, stroperigheid en versnippering zijn echter grote risico’s.

In de nota wordt dementie een volksziekte genoemd. Terecht, want het aantal mensen dat hiermee te maken krijgt zal de komende twintig jaar verdubbelen.

Er zijn veel plannen en ambities gericht op kwetsbare ouderen en mensen met dementie. Denk bijvoorbeeld aan het IZA (Integraal Zorgakkoord), WOZO (Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen), NDS, gemeenten, eenzaamheid en bouwplannen. Voor de uitwerking en uitvoering van al die verschillende plannen van verschillende ministeries wordt echter heel veel overgelaten aan de veldpartijen.

Gemeenten krijgen een grote rol, maar beperkt extra budget. Verdeeldheid, stroperigheid en versnippering zijn dus grote risico’s. Dat zagen we al afgelopen weken bij het afhaken van de huisartsen in het IZA.

Het is daarom heel belangrijk om te weten wat al die plannen voor de ondersteuning van de heel kwetsbare groep mensen met dementie, en hun naasten en mantelzorgers, betekenen. De slagkracht moet omhoog, want de tijd dringt.

Gerjoke Wilmink, Directeur-bestuurder, Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen