Handje tegen huidhonger pakt nachtelijke onrust aan

Productontwikkelaar UAntwerpen ontwerpt toolbox voor mensen met dementie

Witse Beyers, net afgezwaaide studente productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen, ontwierp voor haar masterproef een warm handje dat demente bewoners van woonzorgcentra helpt bij het verminderen van hun nachtelijke onrust.

Bij naar schatting één op drie mensen met dementie is er sprake van nachtelijke onrust. Die kan verschillende vormen aannemen: ’s nachts door het huis of de zorginstelling dwalen, opvallend vroeg gaan slapen, onrustig slapen, … Mantelzorgers en zorgprofessionals krijgen de raad om bijvoorbeeld voor een vast ritme of aangepast licht te zorgen.

Voor haar masterproef in de opleiding productontwikkeling boog Witse Beyers zich over het probleem. Zij ontwierp de toolbox Sust.d., waarin zes verschillende tools zitten die elk inspelen op een andere oorzaak van nachtelijke onrust, net als een module die de onrust detecteert en een methodiek voor de zorgverleners die de onrust kunnen testen, evalueren en erover kunnen rapporteren.

“De toolbox laat het toe om voor elke bewoner een effectieve aanpak op maat te vinden om nachtelijke onrust tegen te gaan. Bovendien is het een goedkope manier waar geen medicijnen en geen vrijheidsbeperking aan te pas komen”, aldus Beyers.

Warme hand

De tool die het meest tot de verbeelding spreekt is Beyers’ ‘warme hand’. Die vangt eenzaamheid en huidhonger van de gebruiker op en creëert een gevoel van geborgenheid door een hand-in-hand-effect na te bootsen met warmte en stimulatie van drukreceptoren in de vingers en de hand van de bewoner.

“Het is een eenvoudige tool met zachte, flexibele en makkelijk wasbare materialen, waardoor hij tegemoet komt aan de noden van de bewoners met dementie, als ook aan deze van de zorgverleners”, aldus Beyers.

“Zorgprofessionals waren enthousiast om de hand uit te proberen. Uit ervaring weten ze dat het vasthouden van een hand echt wel rust kan brengen. Helaas hebben zij zelf natuurlijk niet de tijd om permanent de hand van de bewoners vast te houden. Ze zien ook andere toepassingen, zoals bij mensen met reuma.”

Observeren & detecteren

Haar toolbox bestaat verder ook uit draadloze observatie- en detectiemodules die de zorgverleners op de hoogte houden van nachtelijke onrust bij de bewoners. De modules kunnen apart of in combinatie ingezet worden en via een eenvoudig bevestigingssysteem op verschillende soorten bedden geplaatst worden. Omdat ze draadloos functioneren, kunnen ze ook eenvoudig van kamer naar kamer worden verhuisd.

Met haar project won Witse Beyers de Pars Pro Toto User Centered Design Award van het Departement Productontwikkeling van UAntwerpen. Deze award wordt toegekend aan de masterproef met de beste geïntegreerde focus op de gebruiker en diens gebruikservaring.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen