Verbod op budgetpolis zou zorg een stuk menselijker maken

Array

Een patiënt van het Jeroen Bosch ziekenhuis kreeg na haar behandeling een forse rekening op de deurmat. Ze had gekozen voor een budgetpolis en was in de veronderstelling dat ze de behandeling vergoed zou krijgen. Ze wil en kan de rekening niet betalen, maar na de uitspraak van de rechter moet ze dit helaas wel. Haar financiële situatie is de reden dat ze gekozen heeft voor een budgetpolis: een goedkope polis waarmee je niet bij alle zorgverleners en ziekenhuizen een volledige vergoeding krijgt. Die keuze is haar uiteindelijk duur komen te staan.

We zien het steeds vaker: mensen die moeten bezuinigen en kiezen voor een budgetpolis met een beperkte keuze voor zorgverleners, zonder dat ze dat weten. Op deze manier is de vrije artsenkeuze steeds meer iets voor degenen die het wel kunnen betalen. De enige oplossing: de budgetpolis in Nederland verbieden.

Zorg voor de rijken

De budgetpolis is een wanstaltig product waarmee goede zorg iets wordt voor de mensen die het zich kunnen veroorloven, terwijl iedereen recht moet hebben op goede, toegankelijke en betaalbare zorg.

Sluit geen contracten met budgetpolissen

De rechter gaf verder aan dat de ziekenhuizen niet verantwoordelijk zijn om de patiënt vooraf te informeren of er al dan niet een contract is met de verzekeraar die de budgetpolis voert. Dat lijkt terecht. De ziekenhuizen zijn echter wel verantwoordelijk voor de polissen waarvoor zij contracten sluiten. Daarom roepen we ziekenhuizen op. Sluit geen contracten meer voor budgetpolissen. Als geen enkel ziekenhuis dit meer doet dan zijn deze polissen heel snel de wereld uit en is de zorg weer een stukje menselijker geworden.

Aad de Groot, voorzitter Raad van Bestuur, DSW Zorgverzekeraar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen