Jeugdautoriteit pleit voor implementatie van oplossingen in plaats van meer onderzoeken naar problemen in de jeugdbescherming

Bij het ontwikkelen van (nieuwe) maatregelen om tijdige jeugdhulp te realiseren zou gebruik moeten worden gemaakt van bestaande kennis, in plaats van met nieuwe onderzoeken naar problematiek steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Dat schrijft de Jeugdautoriteit in een brief aan minister Weerwind voor Rechtsbescherming. Met deze brief biedt de Jeugdautoriteit de minister het onderzoeksrapport ‘Inventarisatie Onderzoeken Gecertificeerde Instellingen’ aan. In het rapport kijkt de Jeugdautoriteit naar onderzoeken naar de jeugdbeschermingssector van de afgelopen vijf jaar. De Jeugdautoriteit heeft de aanbevelingen uit deze onderzoeken verzameld en in beeld gebracht waar zij toe hebben geleid.

Kwaliteit, financiën en werkbelasting bij Gecertificeerde Instellingen (GI’s) zijn sinds de decentralisatie van de jeugdhulp onder druk komen te staan. De afgelopen jaren zijn er diverse verbeteringen gerealiseerd, maar er zijn ook nieuwe problemen ontstaan. Waar bijvoorbeeld eerst de tarieven voor veel discussie tussen gemeenten zorgden, is nu arbeidsmarktproblematiek een van de grootste knelpunten. Ondanks grote inzet van alle partijen is er te weinig vooruitgang geboekt.

De Jeugdautoriteit pleit ervoor om niet opnieuw onderzoek te doen naar de problemen voor GI’s en mogelijke oplossingen voor die problemen. Geld en energie zijn beter besteed aan het implementeren van oplossingen die al voorhanden zijn, in relatie tot drie thema’s: samenhang van de keten, bekostiging en personeel. Voorbeelden van deze oplossingen zijn eenduidige contractering binnen regio’s en provincies, focus op intergenerationele problematiek en werkdrukvermindering door bijvoorbeeld functiedifferentiatie.

De aanbiedingsbrief aan minister Weerwind is te vinden in de bijlage van deze mail. Download het rapport Inventarisatie Onderzoeken Gecertificeerde Instellingen op de website van de Jeugdautoriteit.

Bron: Jeugdautoriteit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen