Eerste paal nieuwbouw hospice Calando aan de Oudelandsedijk 63 te Middelharnis


Op donderdag 17 november 2022 sloegen Adri Robijn en Koos Moerland van Stichting Voorzieningsfonds Palliatieve Zorg Dirksland de eerste paal voor het nieuwbouwcomplex van hospice Calando aan de Oudelandsedijk 63 in Middelharnis. Op deze nieuwe locatie wordt het mogelijk om, naast de reguliere zorg die door Calando wordt geboden, ook doelgroepenzorg aan te bieden. Dit houdt in dat straks ook aan bewoners met dementie en andere gedragsproblemen, passende palliatieve zorg kan worden geboden. Hiermee wordt dit hospice uniek in Nederland.


Calando breidt uit


Met het slaan van de eerste paal is het startsein gegeven voor het nieuwbouwcomplex van Calando. De Firma Stout is geselecteerd als hoofdaannemer en zal samen met lokale partijen de bouw van dit innovatieve hospice verzorgen. Het ontbreekt Calando, voorlopig gevestigd in Dirksland, momenteel aan voldoende opnamecapaciteit voor de alsmaar groeiende en veranderende zorgvraag. Op de ruime kavel met een bebouwingsvlak van 1.000 m2 verrijst nu het nieuwe gebouw. Hiermee groeit Calando van vijf naar twaalf bedden. Het gebouw wordt voorzien van een stiltecentrum en het hele gebied krijgt een parkachtige inrichting.Hoogwaardige, innovatieve en toekomstbestendige zorg


Met het bieden van passende zorg, een palliatieve werkstructuur, consultatie en regionale samenwerking biedt het hospice hoogwaardige en toekomstbestendige zorg en geeft Calando gehoor aan de adviezen uit het ‘HOPEVOL’ project (Hospicezorg die Passend is de Eigen wens van mensen in de palliatieve terminale fase Volgt). HOPEVOL heeft een vierjarig onderzoek gedaan naar de wensen van zorgverleners en zorgvragers op het gebied van palliatieve zorg. Het doel van HOPEVOL is dat iedereen in Nederland verzekerd kan zijn van waardevolle, passende zorg in de laatste levensfase. Op de nieuwe locatie kan Calando dit nu verwezenlijken door ook doelgroepbedden te bieden en bewoners op te vangen met een specifieke zorgvraag.Stichting Roparun biedt Calando financiële ondersteuning voor rooming-in faciliteit


Een high-care hospice kan alleen bestaan dankzij financiële steun. Ook deze nieuwbouw kan alleen tot stand komen dankzij giften, steun en sponsoring van burgers, bedrijven en instanties. Zo heeft Calando eerder dit jaar een aanvraag ingediend bij Stichting Roparun om een voorziening voor naasten voor deze nieuwe locatie te kunnen realiseren. Calando is zeer dankbaar dat Stichting Roparun de steun en commitment heeft gegeven voor financiële ondersteuning. Hiermee zal een ruimte voor rooming-in mogelijkheden voor de naasten van bewoners worden gerealiseerd, zodat zij kunnen blijven overnachten.

“Na alle voorbereidingen zijn wij verheugd dat met het slaan van de eerste paal de fase met de bouw van het nieuwe hospice is aangevangen. De verwachting is dat de bouw afgerond zal worden in september 2023 en dat de verhuizing gaat plaatsvinden op 13 december 2023. Vanaf dat moment kunnen wij niet alleen palliatieve zorg bieden aan meer bewoners, maar ook aan specifieke doelgroepen. Het nieuwe gebouw is voorzien van alle facetten die het voor onze medewerkers en vrijwilligers mogelijk maken om op zowel lichamelijk, sociaal, psychisch als spiritueel vlak, mensen in de laatste fase van hun leven, in een huiselijke setting specialistische en waardige zorg te bieden.”

Bron: Calando

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Recente artikelen