16e Kinderhartmissie naar Suriname: 170e jonge hartpatiënt 

Voor de 16e keer is een team van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) afgelopen weekend afgereisd naar Paramaribo. Vijftien kinderhartspecialisten opereren daar twee weken lang zoveel mogelijk kinderen met een hartafwijking. Tijdens hun bezoek zullen zij de 170e hartpatiënt in de geschiedenis van de missie opereren.

De kinderhartspecialisten leveren specialistische zorg aan kinderen met een hartafwijking. De openhartoperaties en katheterisaties zijn erg nodig. In Suriname worden er jaarlijks tussen de 20 en 30 kinderen geboren met een hartafwijking. Dit zijn er te weinig om daar een vaste kinderhartchirurg aan te stellen. “Zij kunnen nu de operatie ondergaan in hun vertrouwde omgeving. Dat scheelt heel wat stress en moeite, zowel voor het kind als de familie”, vertelt Dave Koolbergen, kinderhartchirurg.

Het team van de Kinderhartmissie staat onder leiding van Dave Koolbergen, kinderhartchirurg CAHAL, en bestaat naast hem uit een kindercardioloog, perfusionist, kinder-IC-arts, anesthesie- en operatieassistenten en IC-verpleegkundigen. Zij doen dit al sinds 2005, nu dus voor de 16e keer.

170e operatie


Het bezoek aan Suriname kent dit jaar een mooi hoogtepunt. Deze jaargang voert het team de 170e hartoperatie van de Kinderhartmissie uit. Daarnaast zijn er de afgelopen missies ook al ruim 250 hartkatheterisaties uitgevoerd. “We zijn trots op dit resultaat en erg blij dat we de afgelopen jaren zoveel jonge hartpatiënten hebben kunnen helpen”, zegt Peter Paul Roeleveld, kinderarts in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Onderwijs tijdens de missie


De behandelingen worden uitgevoerd in samenwerking met artsen en verpleegkundigen van het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo (AZP). Het Surinaamse personeel doet tijdens de missie nieuwe kennis op over het behandelen van hartaandoeningen. “Onderwijs is de afgelopen jaren een belangrijk onderdeel geweest van de kinderhartmissie”, vertelt Roeleveld. “Daardoor kunnen ze zelf steeds meer zorghandelingen uitvoeren, waardoor de kwaliteit van zorg verbetert.”

Het Surinaamse personeel zorgt voor een naadloze aansluiting met de lokale praktijk van het ziekenhuis in Paramaribo, waardoor het programma altijd soepel loopt. De kinderhartmissie vanuit CAHAL is hiermee een vast onderdeel geworden van de zorg in het AZP.

Volg de missie

Op 19 november vertrok het team naar Suriname voor hun 16e missie in 17 jaar tijd. Roeleveld gaat zelf al voor de vijfde keer naar Paramaribo. Maar een routineklus, dat wordt het volgens hem nooit:  “Het blijft ontzettend mooi om deze kinderen weer een toekomst te geven.” 

Op 4 december keert het team weer terug naar Nederland. Ben je benieuwd hoe het team werkt in Suriname? Volg dan het Instagramaccount van het LUMC voor een kijkje achter de schermen.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen