Zorg heeft nieuwe visie op hygiëne nodig om duurzaamheidsdoelen te halen

In 2030 moet de zorg haar gebruik van fossiele, metalen en minerale grondstoffen met minstens 50 procent terugbrengen. Onder andere hiervoor tekent een groot deel van de zorgsector de nieuwe Green Deal duurzame zorg 3.0. Een nieuwe visie op veiligheid en hygiëne is nodig.

In de Volkskrant gaf expert Ilyes Machkor in een opinieartikel al aan dat de groene doelen van de zorgsector een enorme opgave zullen zijn. Omdat de sector de afgelopen jaren verslaafd is geraakt aan ‘veilig’ wegwerpplastic en -metaal. Eenmaal gebruiken en dan wegwerpen is vaak de norm. Dat is te verklaren vanuit het kader van infectiepreventie en hygiëne. In bijvoorbeeld een verpleeghuissetting werken we heel erg aan het voorkomen van besmetting. Na de coronacrisis is dat alleen maar nog belangrijker geworden.

Infectiepreventie

Het belang van infectiepreventie is duidelijk, maar de zorg kan wel slimmer omgaan met materialen en bekijken waar bijvoorbeeld ‘single-use’-producten overbodig zijn. Dat helpt verspilling van grondstoffen voorkomen.

Samen weten en leren we veel over duurzaam werken. Daarom moet de zorg niet alleen grondstoffen, maar ook kennis opnieuw gebruiken. Wij zetten er als kennisorganisatie op in om zorgverleners en zorgaanbieders hún groene doelen te laten verwezenlijken met behulp van toegankelijke kennis. Denk aan het gebruik van materialen zoals handschoenen in allerlei handelingen.

Erwin Bleumink, Lid Raad van Bestuur, Vilans

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen